Már Houstonban készül a magyar űrhajós a küldetésére

Az asztronauták összesen tizennégy napot töltenek majd a Nemzetközi Űrállomáson.

2024. 08. 06. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Houstonba az Axiom Space Ax–4 küldetésének teljes legénysége, hogy megkezdjék kiképzésüket – közölte az Axiom Space. A houstoni központú cég hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországgal, Lengyelországgal – az Európai Űrügynökség támogatásával – és Indiával partnerségben a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax–4) keretében.

Peggy Whitson, Shubhanshu Shukla, Slawosz Uznanski és Kapu Tibor vesz részt a küldetésben (Fotó: Axiom Space)

A küldetés amerikai parancsnoka, Peggy Whitson mellett Kapu Tibor és a lengyel Slawosz Uznanski küldetésspecialisták, valamint az indiai Shubhanshu Shukla pilóta lesz a legénység tagja.

Ez a küldetés kitágítja a látóhatárt az ambiciózus tudományos, technológiai és gazdasági célokat kitűző nemzetek számára

– írták a közleményben, amely szerint az Ax–4 küldetés nagy hangsúlyt helyez a tudományos kutatásra, a technológiatesztelésre és az űr kereskedelmi célú használatára. A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a részt vevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben.

Alig várom, hogy az Axiom Space-szel irányíthassam második kereskedelmi emberi űrrepülési küldetésemet. A kulturálisan sokszínű legénységgel nemcsak a tudományos ismereteket tágíthatjuk, hanem a nemzetközi együttműködést is elősegítjük

– mondta Peggy Whitson, az Ax–4 parancsnoka, majd felidézte a korábbi küldetések legénységeit: az Axiom Mission 2 az első szaúdi nőt indította az űrbe, az Axiom Mission 3 pedig az első török ​​űrhajóst, most pedig az Ax–4-gyel még magasabbra emelkedünk és még több nemzettel közösen terjesztjük ki az emberiség hatókörét a csillagok között.

Az Ax–4 Floridából indul majd a világűrbe a SpaceX Falcon–9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a terv szerint összesen két hetet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. A lehetséges indulás időpontját egyelőre nem tették hivatalossá.

Borítókép: Kapu Tibor űrhajós (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.