Megnézheti, milyen volt az első augusztus 20-i tűzijáték + videó

Virtuális valóság eleveníti meg 1927 Budapestjét.

Forrás: MTI2024. 08. 17. 8:25
Első augusztus 20-i tűzijáték
Forrás: YouTube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló virtuálisvalóság-élménnyel várják a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői a budai várnegyed Savoyai teraszán a látogatókat, akik egy turisztikai távcsőbe épített VR-szemüveg segítségével tehetnek időutazást 1927-be, és átélhetik az első fővárosi Szent István-napi tűzijáték különleges pillanatait.

Az érdeklődők csaknem száz évet repülhetnek vissza az időben a Savoyai teraszon nemrég kihelyezett virtuálisvalóság-szemüveg segítségével, és egy olyan Budapesten találhatják magukat, ahol a régi Erzsébet híd (eredetileg Eskü téri híd) még egykori pompájában tündököl: díszes, monumentális lánchíd volt masszív acélpilonokkal, szemben a ma ismert Erzsébet híddal, amely szélesebb, letisztultabb és modernebb külsővel rendelkezik.

A különbségek nemcsak az épületek és hidak kinézetében érhetők tetten, különös látványt nyújtanak a képen feltűnő gőzhajók és lovaskocsik is, amelyek hajdanán hozzátartoztak a nyüzsgő város látképéhez.

Az első augusztus 20-i tűzijátékot a Gellért-hegy tetejéről lőtték fel. Bár nem volt olyan grandiózus, mint a ma megszokott pirotechnikai látványosságok, elődeink számára maradandó élményt jelentett és a nemzeti összetartozás meghatározó jelképévé vált.

A korabeli beszámolók alapján az ünnephez közeledve a főváros vezetése mintegy 150-200 ezer vendég érkezésére számított, emiatt a szállodák városszerte teljes készültségben álltak, és a hatóságok iskolákban alkalmi szállásokat is létesítettek.

Az ünneplés reggel a Szent Jobb-körmenettel kezdődött, később koszorúzással, népviseleti és lovasfelvonulással folytatódott, majd játékos versenyeket szerveztek, és az ünnepség egyik fénypontjának számított a nagyszabású ökörsütés is.

Az ünnepi tűzijátékot este tíz órakor tekinthette meg a vendégsereg, miközben a Dunát zászlódíszes, kivilágított hajók szelték át a hidak között, fedélzetükön színes lampionokkal és zenészekkel.

Az akkori Budapest egészen más képet mutatott, mint amit ma ismerünk, és noha az ünnepi tűzijáték a jelenkori néző számára jóval szerényebbnek tűnhet, jelentése a maihoz nagyon hasonló volt – idézte fel Szőts Zoltán Oszkár történész, az Újkor.hu főszerkesztője.

Mivel az 1927-es tűzijátékról nem maradt fenn vizuális ábrázolás, nagyon jó ötletnek tartom, hogy ezt a hiányosságot számítógépes animáció segítségével pótolják az alkotók

– jegyezte meg a történész.

Az augusztus 16-án és 17-én ingyenesen használható virtuálisvalóság-távcső minden korosztálynak lehetőséget nyújt arra, hogy új perspektívából ismerje meg Budapest történetének egy szeletét, a korabeli ünnepi forgatag hangulatát és az első fővárosi tűzijátékot.

Borítókép: Ilyen lehetett az első augusztus 20-i tűzijáték 1927-ben (Forrás: Szent István-nap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.