Újabb óvodát adtak át a megyei jogú városban

Az országépítéshez erős alapokra van szükség – mondta a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az átadón.

Forrás: MTI2024. 08. 09. 17:44
SPS_971920240223 Nyíregyháza 

Kovács Edit (képen) és Lisovszki Dóra pedagógusok közreműködésével, rendhagyó, bemutató órát tartottak az óvodások számára a Bem József Általános Iskolában.

Fotó: Sipeki Péter SP
Kelet-Magyarország
Illusztráció Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy János a Kaposvári Mustármag Református Bölcsőde átadásakor hangsúlyozta, hogy naggyá tenni Magyarországot, vagy Somogyországot, éppen ellentétes azzal, amit a kordivat diktál: a magamutogatást, öntetszelgést, virtuális valóságot, kontúrtalan és céltalan értéksemlegességet, tartalom nélküli benyomásokat.

Az igazi nagyság ott kezdődik, hogy bátran meg merjük mutatni és át tudjuk élni, kik is vagyunk, meg tudjuk mondani, hogy ki a fiú és ki a lány, meg tudjuk mondani, mi az, ami árulás, és mi az, ami bátorság, és igen, meg tudjuk mondani, hogy bár mindent szabad, de nem minden használ

– tette hozzá. Az államtitkár elmondta, ebben a szellemben működő iskolákra, óvodákra és bölcsődékre van szükség Magyarországon.

Nagy János felidézte, 2010-ben még csak minden tizedik településen működött bölcsőde, a városokban sokszoros volt a túljelentkezés a férőhelyekre, ez nagy terhet rótt a családokra, elsősorban az édesanyákra, akiket megfosztottak attól, hogy gyorsan visszamehessenek munkahelyükre, vagy továbbtanulhassanak.  

Magyarország családbarát kormánya azonban tudatában volt és van annak, hogy a babaváró hitel, a csok, a családi adókedvezmény és a 30 év alatti édesanyák szja-mentessége mellett szükség van az édesanyák további támogatására is, bölcsőde nélkül munkát vállalni ugyanis egy édesanyának szinte lehetetlen küldetés

 – az államtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy 2010-től fel kellett építeni a magyaroroszági bölcsődei hálózatot, 35 ezerről mára 70 ezerre növelték a bölcsődei férőhelyek számát.

Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere azt mondta, a somogyi vármegyeszékhelyen a legfontosabb cél, hogy 2030-ra legalább annyi gyermek szülessen Kaposvárra, mint ahányan koruk vagy egészségi állapotuk miatt meghalnak a lakói közül, de ennek eléréséhez partnerekre van szükség.

A településvezető szavai szerint a város legnagyobb szövetségese a kormány, hiszen olyan, a világon egyedülálló családtámogatási rendszert működtet, amely a gyermekük fogantatásától a munkába állásig támogatja a fiatalokat.

Hozzátette, hogy a kaposvári fiatalok gyermekvállalását – vállalkozókkal közösen – tisztességes fizetést adó munkahelyek teremtésével, új fecskeházi lakásokkal, parkok, játszóterek kialakításával, korszerű oktatási, nevelési intézmények fenntartásával igyekeznek segíteni.

Az eseményen elhangzott, hogy a mintegy 420 millió forint európai uniós forrásból, az Apáczai Csere János utcában épült, 363 négyzetméteres új bölcsőde két csoportjába 28 gyermek járhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.