A szülők elsöprő többsége üdvözli a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozását + videó

Életbe lépett a kormányrendelet, amely szerint az általános és középiskolások kötelesek leadni az internetezésre alkalmas eszközöket. A szülők támogatják az intézkedést, a diákok egy része kijátszaná a rendszert.

2024. 09. 02. 14:06
20240613_telefonhasziskola_ut (4)
20240613 Szombathely

Illusztráció
Szabályozná a kormány az iskolai telefonhasználatot.
A gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében a mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon használata az iskolában rossz hatással van a gyerekek teljesítményére, és a tanárok munkáját is megnehezíti ha nem az órára figyelnek a gyerekek.

Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

20240613 SzombathelyIllusztrációSzabályozná a kormány az iskolai telefonhasználatot.A gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében a mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon használata az iskolában rossz hatással van a gyerekek teljesítményére, és a tanárok munkáját is megnehezíti ha nem az órára figyelnek a gyerekek.Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Fotó: Unger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezt egy egészen jó ötletnek tartom!” – ezt mondta az az édesapa a Magyar Nemzetnek a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozásáról, aki reggel vitte gyerekét iskolába a IX. kerületben. A kormány már augusztusban megjelentette a rendeletet, gyakorlatban azonban hétfőn lépett életbe. Ez alapján az internethozzáférésre alkalmas eszközöket, mint például okostelefont, vagy okosórát ezentúl nem tarthatnak maguknál iskolaidőben az általános- és középiskolás diákok. Azokat le kell adni tanítás előtt, majd iskolaidő után újra felvehetik a tanulók. 

A Magyar Nemzet sorra kérdezte meg a gyermeküket iskolába elkísérő szülőket a rendelkezésről, a válaszaik alapján pedig nagy siker az új szabályozás.

 Volt ugyan, aki szerint ezt akkor tehetné meg a kormány, ha ugyanezt a minisztériumban is elrendelnék, hiszen akkor ott is zavarhatja a munkavégzést. Néhányan pedig azt mondták, hogy támogatják ugyan, de valamivel megengedőbb szabályozás szerint. A  legtöbben viszont üdvözlik a rendelkezést.

Teljesen egyetértek vele, iskolában nincs szükség arra, hogy videót nézegessenek, üzeneteket küldjenek a gyerekek

– fejtette ki egy édesanya. „Teljes mértékben egyetértek, én is pedagógus vagyok” – válaszolta egy másik nő. Meglepő módon a diákok egy része is helyesli a döntést, azonban többen arról számoltak be, hogy társaik kijátszanák a rendszert, mert a szabadság korlátozásának élik meg a szabályozást.

Már kész tervek is vannak. Sokan úgy próbálkoznak, hogy több mobiltelefont visznek be és egy régit adnak le.

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont saját szabályozásában már egy évvel megelőzte a rendeletet, ott már tavaly is le kellett adni az eszközöket, minden osztályban zárható asztalfiókban őrzik azokat. Vándor Ildikó főigazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, voltak, akik nem tartották be a házirendet, 

viszont még a diákok egy része is azt mondta, hogy jó a szabályozás, mivel egymással tudnak foglalkozni az óra közi szünetekben.

 Az intézkedést az intézményvezető azzal indokolta, hogy 

Elszabadult hajóágyúként működik a mobiltelefonozás. Gyakorlatilag állandóan a telefonokat nyomkodták a diákok.

Emlékeztetett, hogy már egymás mellett ülve is inkább üzeneteket küldtek egymásnak. A szakértők is úgy tartják, hogy a gyerekek mentális egészségére is ártalmas az okoseszközök vég nélküli használata – tette hozzá Vándor Ildikó. Hazánkon kívül egyébként már Hollandiában is betiltották az iskolai telefonhasználatot, Belgiumban ugyanezt tervezik, és fontolóra veszik Franciaországban és Írországban is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.