Kitömték külföldi pénzekkel, mégis csődközelbe került a szélsőbaloldali Mérce.hu

A külföldről érkező több mint tízmilliós támogatás ellenére ismét olvasóitól kér anyagi segítséget a Mérce.hu. A szóban forgó forrásokat 2023-ban kapta a portál, ám a támogatások jelentős részét az idei évben kell felhasználniuk. Mindeközben a Mércét működtető alapítvány vezetője havi egymillió forintot keresett a tavalyi évben.

2024. 09. 13. 7:04
20230819__MI_221
20230819 Budapest Szikra Mozgalom a Népligetben táborozott Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet képen: Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, a Szikra Mozgalom képviselője Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bajban vagyunk, de veletek kimászhatunk belőle!” – hirdeti a Mérce.hu címlapja. A szélsőbaloldali feminista portál az olvasóihoz fordult segítségért, állításuk szerint idén további tízmillió forintnyi adományra lenne szükségük a működéshez. 

Érdekesség, hogy ez az összeg nem sokkal kevesebb, mint a Mércét működtető Kettős Mérce Blog Egyesület vezető tisztségviselőjének éves bére.

 A szervezet 2023-as beszámolója szerint az elnök 12,7 millió forintnyi bért kapott úgy, hogy 2022-ben még csak 3,1 millió forint volt a járandósága, ami egyetlen év alatt több mint négyszáz százalékos béremelés. Ez a tisztségviselő nem más, mint Papp Gáspár Benedek, aki 2020-ban vette át a szervezet vezetését Jámbor Andrástól. Papp Gáspár nevével először egy 2013-as, a diáktüntetésekről szóló Vasárnapi Hírek-cikkben találkoztunk. Akkoriban filozófiát hallgatott az ELTE-n, valamint a Humán Platform és a Hallgatói Hálózat aktivistája volt.

A Mérce.hu adománygyűjtése amiatt is érdekes, merty 2023-ban tetemes mennyiségű külföldi forrásban részesültek. A Hivos Foundation nevű, LMBTQ-jogokat terjesztő szervezeten keresztül amerikai, holland és uniós költségvetési források érkeztek tavaly, a Hivos összesen hárommillió forintnyi dollárral segítette a Mércét.

Brüsszeltől a Közös értékeink program keretében kis híján négymillió forint érkezett, a Soros-egyetem másfél millió forinttal, a Journalism.eu pedig kétmillió forinttal támogatta a Mércét. 

Ez utóbbi összeget Böjte Csaba és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lejáratására használta fel a portál, amely egy nő hamis abúzusvádjait közölte egy másik híroldallal, az Átlátszó Erdéllyel együttműködve.

 A „határokon átívelő” nyomozás végül gellert kapott, az állítólagos áldozat, Mónika nyilvánosan kért bocsánatot a ferences szerzetestől a Facebookon, és azt írta: „Végre sikerült eltávolítani a mérgező embereket, akik a maga fejét akarták általam.”

A Mérce külföldi forrásaira visszatérve: a holland kormány a portált fenntartó alapítvány beszámolói szerint több mint hatmillió forintot küldött a szerkesztőség nőjogi szekciójának létrehozására. A Soros György alapítványai által jelentős forrásokban részesített Polgár Alapítvány az Esélyekért is 2,5 millió forintot utalt át a Mércének, cserébe viszont több megszólalási lehetőséget kaptak a portáltól. A finanszírozóra tekintettel ezt is a külföldi forrásokhoz számoltuk. 

Az ilyen támogatások 19 millió forintot tettek ki 2023-ban a Kettős Mérce Blog Egyesület beszámolójában.

A pénzek jelentős részét a portál többéves felhasználásra kapta.

A Kettős Mérce Blog Egyesület 2023-as bevételei valamivel több mint hetvenmillió forintot tettek ki. Ez számottevő növekedés ahhoz képest, hogy 2018-ban a bevétel még alig haladta meg a 33 milliót. A forrásokban 2019 hozta meg az áttörést: abban az évben választották meg Karácsony Gergelyt főpolgármesternek, aki szinte azonnal állást ajánlott a portál főszerkesztőjének, Jámbor Andrásnak. Jámbor azóta a Párbeszéd frakciójában lett országgyűlési képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.