Baloldali tüntetők demonstráltak a Belügyminisztérium előtt

A Madách Gimnázium intézményvezetője még a tanév kezdete előtt nyíltan szembement a mobiltelefonok iskolai használatának betiltását előíró határozattal, és kijelentette, a gimnázium nem fogja elvenni tanulói telefonjait az év során. Az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetést, ahol az ismert kormányellenes aktivisták mellett megjelent a levitézlett óbaloldal néhány politikusa és Magyar Péter is.

2024. 09. 02. 17:59
Madách Gimnázium tüntetés Magyar Péter
Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozásokhoz képest csak nagyjából ezren jelentek meg az Egységes Diákfront által a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen. A helyszíni tudósítónk szerint a nehezen értelmezhető célú demonstráción megjelent a baloldal új üdvöskéje, Magyar Péter, illetve a mikropárttá zsugorodott MSZP elnöke, Komjáthi Imre, Gurmai Zita a párt országgyűlési képviselője, frakcióvezetőhelyettese és Törley Katalin, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt politikusa, a kormányellenes tünetések szervezéséről elhíresült Tanítanék Mozgalom aktivistája is.

A demonstráción elsőként a Madách Gimnázium egyik diákja szólalt fel, aki a beszédében állította, minden jogi alap nélkül mentették fel az intézmény igazgatóját. 

A Madách nemet mert mondani, merjetek ti is

– szólította fel a tanuló a tüntetőket. A demonstráción az ígéretének eleget téve megjelent Magyar Péter is, aki a demonstráció közben szelfiket készített a tüntetőkkel.

Madách Gimnázium tüntetés
Fotó: Polyák Attila
Madách Gimnázium tüntetés
Fotó: Polyák Attila

A tüntetésen természetesen megjelentek Iványi Gábor hívei is. A lelkész hatalmas köztartozásokat halmozott fel, ezért kilátástalan helyzetbe hozta az általa alapított iskolákban tanuló gyermekeket. Iványi Júlia, a MÁV Telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetője mindenkit ellenállásra buzdított. 

Ezt követően a szónokok már teljesen eltávolodtak a mobiltelefonok ügyétől, ami miatt a Széchenyi térre vonultak az emberek. Beszéltek a tanári tiltakozásokról, a sztrájkról és a státustörvényról, azt állítva, hogy országszerte is sokan vannak velük. Ezt követően a Tanítanék Mozgalom szokásához híven fenyegetőzni is kezdett. Kijelentették: ha nem vonják vissza a Madách Gimnázium igazgatójának felmentését, folytatják a tiltakozást. 

Az Egységes Diákfront által ma 18.00-ra szervezett tüntetésen a ma hatályba lépett rendelet ellen tiltakoztak, amely korlátozná a telefonok használatát az iskolákban.

A kormányrendelet szerint ugyanis a tanulók bevihetik telefonjaikat az iskolákba, de rögtön le is kell adniuk azokat, és csak az utolsó óra végén kaphatják vissza.

Azonban a rendeletben az is áll, hogy igazgató vagy pedagógus engedélyezheti a telefonok használatát meghatározott időben, vagy akár az egész évre. Az Egységes Diákfront által a tüntetésről közzétett közösségimédia-bejegyzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Madách Gimnázium intézményvezetője kijelentette, a gimnázium nem fogja elvenni tanulói telefonjait az év során. Ezt követően pedig Mészáros Csabát, a Madách Gimnázium igazgatóját felmentették a pozíciójából. 

Ez az eset nem csak a Madách Gimnáziumról szól, a szervezet saját bevallása szerint ugyanis a szabad oktatásért és a művészetek szabadságáért is tüntet. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.