Sáskainvázió fenyeget az Alföldön

Már két vármegyében is nagy károkat okoztak a rovarok.

2024. 09. 14. 22:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sáskanépesség további növekedésével és egyre nagyobb általuk okozott károkkal lehet számolni az elkövetkező években – írja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál. A Nébih tájékoztatása szerint július második felében először Bács-Kiskun vármegye déli részén, Balotaszállás határában észleltek szokatlanul nagy sáskakárokat a termelők. Augusztus elején Csongrád-Csanád vármegyei termelők is jelezték a hatóságnak a sáskák okozta nagymértékű károkat.

Többek között egy üllési, két és fél hektáros termőre forduló homoktövis-ültetvény érőfélben lévő termését károsították 100 százalékban a rovarok, amit a kormányhivatal helyszíni szemléje is megerősített. A termelő elmondása szerint a több alkalommal végzett rovarölőszeres védekezés ellenére, a permetezést követő napon újabb „sáskainváziót” figyelt meg. Több gazdálkodó is arról számolt be, hogy

a sáskák a burgonya, a karfiol, a kukorica és a lucerna kultúrákban 100 százalékos kárt okoztak.

Csongrád-Csanád vármegyében a sárgarépa, a tökfélék és a spárga bánta a rovarok okozta kárt, igaz, a permetezés miatt kisebb mértékűt.

 

Miért szaporodtak el a sáskák?

Az időjárás idén csakúgy, mint az elmúlt két évben a sáskák számára kedvezőnek bizonyult, és  hozzájárult több egyenesszárnyú faj, köztük az olaszsáska felszaporodásához. Július ráadásul a hazai meteorológiai megfigyelések kezdete (1901) óta a legmelegebb és nagyon száraz hónap volt, majd augusztusban sem tapasztalhattunk hőmérséklet-visszaesést. Mindez „kedvezett” az olaszsáska felszaporodásának a két, aszállyal leginkább sújtott vármegye, azaz Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád homokterületein.

A szakemberek szerint szinte bizonyos, hogy a következő évben a sáskanépesség további növekedésével és a kártételi terület kiterjedésével lehet számolni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.