Szerbia felveszi a harcot az illegális migrációval + videó

Alekszandar Vucsics szerint összehangolt lépésekre van szükség a biztonsági kihívásokkal szemben. A magyar–szerb határ mentén korábban áldatlan állapotok uralkodtak a migránsok miatt.

2024. 09. 15. 8:41
Subotica Border Serbia Hungary
Afgán migránsok Szabadka környékén (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia továbbra is fontos lépéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje a saját és Európa lakosságát. Erről írt az ország köztársasági elnöke az X közösségi oldalon. Alekszandar Vucsics külön büszkeséggel tekint az osztrák kancellárral való együttműködésre az illegális migráció elleni harcban. Szerinte Karl Nehammer kiemelkedően hozzájárult ehhez a küzdelemhez.

Karl Nehammer (J) osztrák kancellár köszönti Alekszandar Vucsics szerb elnököt a 2023. július 7-i bécsi migrációs csúcstalálkozón (Fotó: AFP)
Karl Nehammer (j) osztrák kancellár köszönti Alekszandar Vucsics szerb elnököt a 2023. július 7-i bécsi migrációs csúcstalálkozón (Fotó: AFP)

A jövővel kapcsolatban Vucsics megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni illegális migrációval kapcsolatban fontos találkozókra került sor, de arról részleteket nem árult el.

Különösen büszke vagyok az együttműködésre, és hálás vagyok Karl Nehammernek az illegális migráció elleni folyamatos küzdelemben nyújtott kivételes hozzájárulásáért. Gratulálok a menedékkérők számának csökkentésében elért közös sikerhez. A biztonsági kihívásokkal összehangolt módon kell szembenéznünk

 – írta a szerb köztársasági elnök az X-en.

A magyar–szerb határ mentén korábban áldatlan állapotok uralkodtak. Mint arról lapunk is beszámolt, a balkáni országokban egyre súlyosabbá vált a migrációs nyomás. A feltorlódott migránsok ugyanis nem tudtak merre menni, ezért a határ közelében táboroztak le, hogy aztán időről időre megpróbáljanak átlógni a kerítésen. 

Egyre több házat vettek birtokukba, elárasztották a boltokat, utcákat, parkokat, köztereket, a határ menti erdősávot pedig teljes mértékben uralmuk alá vonták. A Vajdaság északi részén lévő települések migránsgettókká váltak. Szabadka, Horgos, Zombor – csak néhány település azok közül, amelyek éveken át szenvedtek a migránsok állandó jelenlététől.

Idővel az embercsempészbandák is megjelentek, amelyek busás összegeket szedtek be a migránsoktól, cserébe azt ígérték, segítenek nekik átjutni a kerítésen. Fegyvereket is bevetettek céljaik eléréséhez. 

Az éveken át tartó rettegésnek tavaly októberben lett vége, egy három áldozatot követelő horgosi leszámolás után Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: 

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk… Be fogjuk ezt fejezni.

A következő napokban aztán a rendőrség, csendőrség és katonaság egységei soha nem látott akciót indítottak a határ menti térségben, méterről méterre tisztították meg az erdőt.

A magyar és a szerb rendőrök akcióinak köszönhetően az illegális bevándorlók a Vajdaság északi része helyett most már főként Bosznia felé indulnak, hogy elérjék az EU határait.
Borítókép: Afgán migránsok Szabadka környékén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.