Erőszakos bűnözők rejtőznek a migránsok között a balkáni útvonalon

Egyre több egymás közti leszámolás történik Bosznia-Hercegovinában az illegális bevándorlók között. Több ezer eurót fizetnek a migránsok az embercsempészeknek.

2024. 09. 14. 8:18
Egy migráns áll egy elhagyatott gyár előtt Bihács városában 2021. január 29-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznián keresztül rohamozzák az Európai Unió határait az illegális bevándorlók. A balkáni útvonalon továbbra is erőteljes a migráció. A bevándorlók egyre agresszívebbek és a hidegebbre forduló időjárás miatt minél gyorsabban Európába akarnak jutni. A helyi sajtó szerint leszámolások is gyakran előfordulnak közöttük, illetve az óvatlan migránsokat balesetek is érik.

Legutóbb a főváros, Szarajevó környékén ütött el a vonat egy a síneken sétáló migránst. Alig néhány nap alatt pedig két illegális bevándorló vesztette életét az egymás közti összecsapásokban Bosznia-Hercegovinában.  Az N1 televízió szerint a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a migránsok körében egyre erőszakosabb bűnözői csoportok vannak. Főleg afgán állampolgárok szervezik az embercsempészetet.

Nem hivatalos adatok szerint 3000 és 8000 euró közötti összeget fizetnek a bevándorlók az embercsempészeknek. A pénz nagysága attól függ, hogy hova szeretnének eljutni. Ha a közeli Olaszországba mennének, akkor kell 3000 eurót fizetni, de 8000-be kerül, ha Spanyolországba akarnak törvénytelenül bejutni.

Az intézmények nem tudnak megfelelően dolgozni, még akkor is igaz ez, ha sok migránst elkapnak. Látjuk a hiányosságokat és az együttműködés hiányát az ügynökségek között. A határvédelmi szervek és a különböző ügynökségek között csak ad hoc együttműködés van, ez azonban nem elegendő

– mondta Denis Hadzovic boszniai szakértő.

A balkáni államban azután nőtt meg jelentősen a migrációs nyomás, hogy a magyar és a szerb rendőrök akcióinak köszönhetően az illegális bevándorlók a Vajdaság északi része helyett most már főként Bosznia felé indulnak, hogy elérjék az EU határait.

A változások nemcsak az útvonalon, hanem a határátlépés módjában is szemmelláthatók. Ezt bizonyítja a legutóbbi tragikus esemény a Drina folyón, amikor tizenkét ember vesztette életét egy túlzsúfolt csónakban.

A Drina folyón való átkelés nagyon veszélyes a migránsok számára. Főleg, hogy a szállításukra használt hajók nem 20, 30 vagy 40 bevándorló számára készültek. Ezek nyolc-tíz személyes járművek

– mondta Zarko Laketa, a külföldiekkel foglalkozó szolgálat igazgatója.

Bosznia-Hercegovina tranzitország a Horvátország felé vezető úton. Éppen ezért a horvát határ mellett élő helyi emberek életét keseríti meg leginkább a miráció. Sajtóbeszámolók szerint korábban is előfordultak rablások, betörések, sőt az is megtörtént, hogy gyakorlatilag elfoglalták az üresen álló házakat a migránsok. Most ismét egyre több ilyen eset van.

Jelenleg a hivatalos adatok szerint körülbelül 1700 migráns tartózkodik négy befogadóállomáson Bosznia-Hercegovina területén. Az illegális bevándorlók száma azonban ennél jóval nagyobb lehet, mert többen vannak, akik nem mennek központokba, hanem az erdős területeken bujkálnak, s az embercsempészek segítségével próbálnak Nyugatra jutni.

Borítókép: Egy migráns áll egy elhagyatott gyárépület előtt Bihács városában 2021. január 29-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.