Megfejtették a magyar kutatók, honnan ered a koronavírus

A pécsi virológusok expedíciójukon csaknem negyven új SARS-szerű vírust is azonosítottak.

Forrás: MTI2024. 10. 21. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi virológusok nemzetközi összefogással hatalmas eredményt értek el a világjárványt okozó koronavírus eredetkutatásában – állapították meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatói a Covid–19-pandémia eredetkutatásában.

A szakemberek az elmúlt tíz évben számos expedíción vettek részt a világ több pontján, hogy megértsék, honnan erednek, miként működnek és hogyan előzhetők meg a különféle vírusjárványok.

A Molecular Ecology című folyóiratban publikált kutatásuk fókuszában Vietnám és a sarbecovírusok, tehát a járványokat okozó, SARS-szerű koronavírusok álltak. Ebbe a csoportba tartozik az elmúlt években sokat emlegetett SARS–CoV–1 és a Covid–19-pandémiát okozó SARS–A CoV–2.

A pécsi virológusok legutóbbi kutatási eredménye azt a széles körben elfogadott tudományos álláspontot támasztja alá, hogy a SARS–CoV–2 is a természetből származik.

A tanulmány ennél mélyebb összefüggésekre is rávilágít, mivel a SARS-vírusok kialakulásának egy eddig nem ismert folyamatát tárta fel. Vietnám földrajzi elhelyezkedés szempontjából rendkívül érdekes, hiszen az északi és déli régió más-más éghajlati viszonyokkal, ezzel más ökológiai tulajdonságokkal bír.

A szakemberek az ország több pontján végeztek mintagyűjtést, és összesen 38 újonnan felfedezett SARS-szerű vírust azonosítottak. Az új vírusok között akadtak olyanok, amelyek a SARS–CoV–1 vagy a SARS–CoV–2 evolúciós őseiként értelmezhetők, de különös módon a kettő keverékeit is kimutatták.

A legkiemelkedőbb eredmény meglepő módon nem az új vírusok leírásában jelentkezett. Az ország ökológiai és éghajlati szempontból eltérő északi és déli régiója ugyanis a vírusok evolúciója és kialakulása szempontjából nagyon eltérő „műhelynek” bizonyult.

A kutatás eredményei alapján úgy fest, hogy az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok evolúciója és kialakulása az észak-indokínai szubtrópusi régióhoz köthető

– írták. A kutatók ennek hátterében számos olyan paramétert sejtenek, amelyek a gazdaállatok, a vadállatok életciklusát befolyásolják, ilyen például a téli hibernáció vagy az eltérő fajösszetétel, életvitel.

A kutatási eredmények nemcsak tudományos szempontból kiemelkedők, hanem hosszú távon a társadalmat is szolgálják, mivel hozzásegítenek a jövőbeli járványok megelőzéséhez és hatékony kezeléséhez.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.