Problémák vannak a Nemzetközi Űrállomáson, szivárog az egyik modul

Az egyik modul leválasztása is szóba jöhet.

2024. 10. 03. 18:36
A Nemzetközi Űrállomás
Fotó: Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 1998 óta kering a Föld körül, a NASA mellett Kanada, Japán és Európa űrhivatalainak üzemeltetésében – jelen állás szerint 2030-ig, de a felek nyitottak a hosszabbításra

Azonban egy ideje az orosz modulnál szivárgást észlelt a NASA főfelügyeleti szerve (OIG), most kiadott egy jelentést, feltárva a probléma súlyosságát és azt, hogy mekkora veszélyt jelent ez a személyzetre nézve. Jelenleg legmagasabb veszélyességi szintű a szivárgás; februárban kezdett rosszabbodni a helyzet, a napi szivárgás mértéke ugyanis megduplázódott.

Az OIG jelentése kiemel számos kockázatot: többek között azt is, hogy mennyire korlátozott a személyzet evakuálásának lehetősége egy esetleges vészhelyzet esetén. Szintén hangsúlyozzák az ISS karbantartásának növekvő költségeit is.

A NASA és a Roszkozmosz illetékesei májusban és júniusban is találkoztak, hogy megvitassák a problémát. Az amerikai űrügynökség képviselői szerint az orosz kollégáik biztosak abban, hogy képesek lesznek monitorozni és lezárni a szóban forgó szervizmodul nyílását, mielőtt a szivárgás mértéke elérné a tarthatatlan, kritikus szintet. A Gizmodo azonban megjegyzi: úgy tűnik, a két űrhivatal nem tudott megegyezni abban, hogy mely ponton kellene tarthatatlannak minősíteni a problémát.

A két szervezet mindenesetre folyamatosan szemmel tartja a problémát, és arra készülnek, hogy amikor nincs rá szükség, bezárják a szervizmodult, így minimalizálva az elszökő levegő mennyiségét.

A problémás orosz szervizmodul végleges lezárása sem jelentene súlyos problémát, azonban ez a teherűrhajók számára jelentene eggyel kevesebb dokkolási lehetőséget, és az ISS pályakorrekciójához is több üzemanyagra lenne szükség. Bár a kockázat szintjét a legmagasabb fokozatúra emelték, Robyn Gatens, a NASA ISS-programjának igazgatója egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az elmúlt időszak javításai révén a szivárgás szintje csökkenni tudott egyharmadnyit – írja a SpaceNews.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.