Történelmi eseményre készül az új önkormányzati ciklusban Székesfehérvár

Megtartotta alakuló ülését a város közgyűlése.

2024. 10. 04. 18:40
HZ1_0506

20240426 Székesfehérvár
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy ezeréves város bízta ránk jövőjét – hangsúlyozta a negyedik városvezetői ciklusát kezdő Cser-Palkovics András polgármester Székesfehérvár megyei jogú város önkormányzatának pénteki alakuló közgyűlésén. Az MTI beszámolója szerint a fideszes városvezető jelezte, hogy érzik a városirányítás felelősségét, amelyet a városlakók ruháztak rájuk a következő négy és fél évre.

Elmondta, hogy példamutatóan konstruktív politikai tárgyalások előzték meg az alakuló közgyűlést, amely előrevetíti, hogy visszafogott, magas színvonalú viták és megalapozott döntések jellemzik majd az új testület munkáját. Úgy vélte, nehéz és dolgos önkormányzati ciklus elé néznek egyrészt a külső tényezők miatt szűkülő források okán, másrészt az általuk vállalt küldetés, a 2038-as, Szent István halálának millenniumára történő felkészülés miatt.

Utóbbival kapcsolatban a 21 fős közgyűlés egyhangúlag kinyilvánította, hogy államalapító királyunk halálának és Székesfehérvárott való eltemetésének ezredik évfordulója a város történelmének mérföldköve, ezért küldetésének tekinti, hogy a 2038-as esztendőre történő felkészülést előkészítse, megalapozza és elindítsa.

A június 9-i önkormányzati választáson a 14 egyéni képviselői mandátumból tizenhármat a Fidesz jelöltjei, egyet pedig egy függetlenként induló jelölt nyert el. Kompenzációs listáról jutott a testületbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Fehérvárért Közösen Egyesület 2-2 képviselője, valamint a VÁLASZ – Független Civilek Fehérvárért Egyesület és a Mi Hazánk.

A közgyűlés a helyi demokráciát erősítve módosította a szervezeti és működési szabályzatát, amely alapján a frakcióalapításhoz az eddigi három helyett két képviselő elegendő. Ennek megfelelően a polgármesterrel együtt 14 tagú Fidesz-frakció mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Fehérvárért Közösen Egyesület is frakciót alapított.

A képviselők titkos szavazáson egyhangúlag döntöttek az alpolgármesterek személyéről is. Cser-Palkovics András javaslatának megfelelően a polgármester általános helyettese és az önkormányzat társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere Róth Péter (Fidesz) lett. Mészáros Attila (Fidesz) a humán területekért, városüzemeltetésért és a közlekedésért, Lehrner Zsolt (Fidesz) a gazdaságért és a városi kulturális intézményeinek irányításáért, Horváth Miklós Csaba (Fidesz) társadalmi megbízatásban a civil szervezetekkel, nyugdíjas közösségekkel, meghatározott sporthoz és jóléthez tartozó területekért felelős alpolgármester lett.

Határoztak arról is, hogy a képviselő-testület mellett változatlanul négy bizottság működik majd. Döntés született a tanácsnokokról is: a közvetlen EU-s források és a környezetvédelmi tanácsnoki feladatok betöltésére a korábbi baloldali szervezeteket tömörítő Fehérvárért Közösen Egyesület, a vagyongazdálkodási, valamint a közműszolgáltatási tanácsnoki feladatok ellátására a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a városfejlesztési tanácsnok tisztségére a VÁLASZ, a közlekedési tanácsnoki tisztségre pedig a Mi Hazánk tesz javaslatot, a további tanácsnoki helyeket pedig a Fidesz tölti be.

Borítókép: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.