„Ma nem lesz főpolgármester-helyettese Budapestnek” – kezdődik a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, kövesse nálunk élőben!

Eddig soha nem látott erőviszonyok mentén, többségi támogatás nélkül, de kiemelten nagy hatáskörök birtokában kell a főpolgármesternek vezetnie Budapestet. A pénteki alakuló ülésen komoly döntések várhatók.

2024. 10. 04. 9:08
HZ1_1095
20240327 budapest fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosítása volt az első napirendi pont a Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén. A javaslat tárgyalása kapcsán Szentkirályi Alexandra fideszes frakcióvezető arra tett javaslatot, hogy

 4-5 bizottság helyett csak kettőt alakítsanak, ezzel több mint 200 millió forintot megspórolni a évente. 

A politikus azt is felvetette, hogy vezessék vissza a Budapest Infót, és hozzák létre az antikorrupciós szobát.

Vitézy Dávid (LMP) szerint politikai kudarc, hogy Karácsony nem tudott javaslatot tenni a város személyi működtetésére. Leszögezte, nem jelentkezik főpolgármester-helyettesi posztra, de a frakciója nyitott a kérdésben. 

Egyetértett a Fidesszel abban, hogy a főpolgármester rendszeres időközönként kiállhatna a sajtó elé. 

Az ülésen vita alakult ki arról, hogy a főváros vezetése nem támogatja a módosító indítványokról történő szavazást, arra hivatkozva, hogy azt a törvény nem teszi lehetővé. Erre több képviselő is ellenpéldákkal reagált, és kezdeményezte, hogy a jövőben is adjon lehetőséget a közgyűlés a módosító javaslatok megvitatására.

 

Főpolgármester-helyettes ma nem lesz

 

– Annak ellenére, hogy van egy balliberális többség a közgyűlésben, 

ma nem lesz Budapestnek főpolgármester-helyettese, amire Budapest történetében még sosem volt példa

 – kezdte felszólalását Szentkirályi Alexandra a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. A Fidesz frakcióvezetője szerint ennek oka a politikai lökdösődés, és a háttértárgyalások. 

Szentkirályi Alexandra köszöntötte Magyar Pétert és elmondta, a legutóbbi alakuló ülésen még Gyurcsány Ferenc vett részt.

 A Frakcióvezető szerint a közgyűlésnek Budapestről, a budapestiekről kell szólnia. 

Vitézy Dávid, az LMP képviseletében arról beszélt, hogy fel kell nőni Podmaniczky munkásságához, és szerinte 

egy lengyel bányászváros is gyorsabban fejlődik mint Budapest. 

 A felszólaló képviselők a napirend előtti felszólásokban konstruktív együttműködést ígértek.

 

Megkezdte ülését a Fővárosi Közgyűlés

 

Eskütétellel vette kezdetét pénteken a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, melyen 

nem vett részt Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt XII. kerületi polgármestere. 

Az eskütétel után Karácsony Gergely körbement a teremben és minden képviselővel kezet fogott, majd megtartotta nyitóbeszédét.

A közgyűlésen elsőként arról szavaztak a képviselők, hogy felvegyék-e a Fidesz által előterjesztett három javaslatot a napirendbe, ezt az összes politikus támogatta.

 

Érkeznek a képviselők

 

Kovács Gergely hegyvidéki polgármester kivételével már minden képviselő megérkezett a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére, ami nem indult zökkenőmentesen, miután

Szabó Győző, a Római-partért Egyesület elnöke egy molinóval jelent meg az ülésteremben, amivel a mobilgát megépítése mellett demonstrált.

Az ülésre érkező Vitézy Dávid az állította, Karácsony hibája, hogy nem lesz főpolgármester-helyettes, és szerinte komoly viták várhatók az SZMSZ (szervezeti és működési szabályzat) elfogadása körül, amelynek eredményeként 19 feladatkört adnának át a fővárosi közgyűlés bizottságainak. 

Hozzátette, az összes frakcióval egyeztetett, és a fővárosi közgyűlés biztosan el fogja fogadni a BKK rendészetet. 

Vitézy Dávid jelezte, nem érzi árulásnak, hogyha főpolgármester-helyettes lesz, azt mondta, csak akkor árulná el a választóit, ha nem teljesítené a programjában foglaltakat.

Az ülés kezdete előtt pár perccel megérkezett a Fidesz-KDNP teljes frakciója, befutott Magyar Péter is, valamint az LMP három főből álló csapata. Helyszíni tudósítónk szerint Magyar Péter, aki feltehetően azért ment csak el az ülésre, hogy felügyelje a képviselőit, körbejár az ülésterem elkerített részén, jópofáskodik a baloldali képviselőkkel, de a sajtó kérdéseire nem válaszol.

Az utolsó pillanatban megérkezett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki Magyar Péterhez hasonlóan egyelőre nem válaszol a sajtó kérdéseire. 

Jelzésértékű lehet, hogy Kiss Ambrus Karácsony Gergely jobbján,  a mindenkori főpolgármester-helyettesnek kijelölt helyre ült le.

 

 

Előre borítékolt nehézségek

Hatalmas kérdőjelek között vágott neki a Fővárosi Közgyűlés az első, alakuló ülésének. Az elmúlt hónapokban kialakult baloldali ­koalíció ugyanis egyelőre rendkívül törékenynek tűnik, így továbbra is kérdéses, hogy kialakul-e Karácsony Gergely körül egy többség. A mai napon ült össze az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, amelyet soha nem látott politikai bizonytalanság és csatározás előzött meg.

Fővárosi közgyűlés grafika.
 

A meghívón szereplő első javaslat szerint Karácsony Gergely előterjesztette a főváros önkormányzati szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amelynek értelmében a 19 feladatkört emelnének ki a főpolgármester kezéből, és helyeznék át a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott bizottságokba.
A javaslat Magyar Péternek tett engedménynek tűnhet, ugyanis a Tisza Párt elnöke korábban a közösségimédia-oldalán azt írta:

Azért kértük a működési szabályzat módosítását, hogy legyen hatásköre a képviselőknek, hogy tudjanak valódi munkát végezni, felelősséget vállalni.

Vagyis Karácsony Gergely a saját hatalmának egy jó részét, 19 feladatkört átruház a Fővárosi Közgyűlésre. A főpolgármester ugyan a közgyűlésen nem jelöl senkit a helyettesének, és a fővárosi tulajdonú cégek vezetőiről sem szavaznak, ennek ellenére számos személyi döntés meghozatalára fog sor kerülni. A közgyűlésen ugyanis többek között megalakítják a későb­biekben a döntések előkészítéséért felelős bizottságokat, illetve megválasztják azok tagjait.

Az alakuló ülésen mindemellett tárgyalnak az Iványi Gábor-féle hajléktalanellátó intézmények átvételéről. 

A főváros szerint ugyanis katasztrófát okozhat a hajléktalanellátásban, hogy a szeretetszolgálat által fenntartott, és hatalmas adósságot felhalmozó intézmények nem lesznek képesek ellátni az utcán élőket. Éppen ezért Karácsony Gergely most átvenné az intézmények fenntartását, azok után, hogy tavaly november óta a fővárosi önkormányzat fizeti Iványi alkalmazottjait.

A főpolgármester-helyettes megválasztása kapcsán kialakult patthelyzet legfontosabb előzménye, hogy Magyar Péter nyáron tett politikai alapú nyilatkozatai mentén gyakorlatilag hat főre szűkítette le a Tisza Párt által elfogadható jelöltek körét. Mivel azonban az összeférhetetlenség miatt ebből Baranyi Krisztina és Kovács Gergely polgármesterek jogi alapon kiestek, csupán négy fő maradt: Döme Zsuzsa (bár IX. kerületi alpolgármesteri munkájával alig lenne összeegyeztethető), Gál József, Szilágy Anna és Vitézy Dávid. 

Utóbbi jelölése elől maga a főpolgármester sem zárkózott volna el, de csak akkor, ha csomagban adhatja mellé Kiss Ambrust is.

Magyar Péter és Vitézy Dávid között a legfőbb egyetértés abban van, hogy a főpolgármester – a többi polgármesterhez képest – extrém módon széles jogköreit vissza kellene vágni. A jelenlegi szabályok alapján a legerősebb ütőkártyáknak a korlátlan számú és indoklás nélküli főpolgármesteri vétó, a csak 4/5-ös többséggel feloszlatható képviselő-testület, illetve az, hogy szervezeti és személyi ügyekben csak a főpolgármester javaslata alapján szavazhat a közgyűlés.

Ez utóbbiról várhatóan pénteken parázs vita lesz, különösen az szmsz módosítása kapcsán, hiszen a Karácsony által előterjesztett szervezeti és működési szabályzatról a képviselők csak az igen vagy a nem gomb megnyomásával dönthetnek. Az még jelenleg kérdéses, hogy módosító indítványt egyáltalán be lehet-e nyújtani hozzá. A főpolgármester értelmezése szerint csak arról lehet szavazni, amivel ő egyetért, a törvény betűje szerint azonban szervezeti és személyi ügyekben is csak kizárólagos előterjesztési joga van, amit más jogértelmezés szerint szabadon lehet módosítani, a módosítókról pedig külön is lehet szavazni. Abban viszont egyetértés van, hogy Karácsony ellenében nem lehet semmit keresztülvinni a közgyűlésben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.