Épp időben: Karácsonynak több mint 100 nap kellett ahhoz, hogy egyeztetést kezdeményezzen a legnagyobb fővárosi frakcióval

A HírTV Napi aktuális című műsorában Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP budapesti közgyűlési frakcióvezetője volt a vendég.

Forrás: HÍRTV2024. 10. 03. 21:54
Forrás: HÍRTV
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HírTV Napi aktuális című műsorában Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP budapesti közgyűlési frakcióvezetője volt a vendég, akivel a Fővárosi Közgyűlés megalakulásáról beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

– Holnap ül össze az új fővárosi közgyűlés, ilyen bizonytalanság a rendszerváltás óta még nem volt. Két nappal ezelőtt volt ugye egy egyeztető ülés, amit Karácsony Gergely hívott össze, ön is ott volt rajta. Én azt hittem, hogy ez valami vicc, hogy arról van szó, hogy ki ül a Fidesz frakció mellé, vagy ki nem. Miről volt egyáltalán ott szó? – kérdezte a műsorvezető, amire Szentkirályi Alexandra ezt válaszolta:

– Egy olyan egyeztetés, amire az összes frakcióvezetőt meghívta, jelzem, hogy ez volt az első alkalom, hogy velem bármifajta egyeztetést, beszélgetést kezdeményezett a főpolgármester úr úgy, hogy közben azért mindenféle sajtóinformációkból, meg kiszivárgott hírekből pontosan tudjuk, hogy például Magyar Péterrel, Magyar Péter lakásán, limonádézgatás közben. Egyeztetés zajlott Vitézy Dáviddal, a Kutyapárttal, ők egyeztettek kettesben külön, tehát Magyar Péter is folytat saját egyeztetéseket, Karácsony Gergely is egyeztetett Magyar Péterrel,

tehát úgy látszik, itt mindenki mindenkivel egyeztetett, éppen csak a legnagyobb felhatalmazást bíró Fidesz-KDNP frakcióval nem egyeztetett a főpolgármester.

Szóval így indultunk neki ennek a megbeszélésnek. Én azt hittem, hogy akkor legalább utolsó pillanatban a közgyűlés alakuló ülés előtt odamegyek és akkor érdemi napirendekről, témákról, közbiztonság, közlekedés, hajléktalanság, valahogy erről lesz szó, hogy ezekre milyen megoldási javaslatokat tudunk közösen támogatni. Ehhez képest azonban az egész egyeztetés nagyjából bizottsági helyek osztogatásáról szólt. Kinek hány embere hova menjen? Illetve egy másik nagyon fontos téma, a fővárosi szervezet és működési szabály. Szerintem a nézőknek ez azért olyan kevéssé életbevágó téma.

A frakcióm tett is ezekhez több javaslatot. Például azt javasoltam, hogy a képviselők dolgozzanak már egy kicsit többet egy kicsit kevesebb pénzért, tehát legyen kevesebb bizottság és szüntessük meg ezt a vízfejűséget, ami most van a Fővárosi Közgyűlésben, ez nem talált például elfogadásra. De azért mi meg fogunk próbálni dolgozni akkor is, hogyha ezt a másik oldalon azért kevésbé kultiválják.

– Azért ehhez többség kell, tehát itt meg kell szavazni, hogy ez milyen nehézségeket okoz. De hát egy főpolgármesterhelyettest is meg kellene most nevezni és kellene róla szavazni, Karácsony Gergely azonban elmondta, hogy nem jelöl senkit. Mire utal ez politikai szempontból? – kérdezte Velkovics Vilmos, amire a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ezt felelte:

– Én úgy látom a helyzetet, hogy szerintem az van, hogy itt az említett szereplők között már kialakult gyakorlatilag egy hatalmi egység. Egy ilyen nagyon színes szivárvány koalícióban összeszervezték magukat, amiben benne van Karácsony, benne van Magyar Péter, aki annak ellenére, hogy nem ül be a közgyűlésbe, de azért a limonádét itt kavarja a háttérben, benne van Vitézy Dávid, és azért a Karácsony Gergely körüli emberek is, akikhez nagyon ragaszkodik. Azt sem értem, hogy

ez a Gyurcsány Ferenc sem ment olyan nagyon-nagyon messzire, csak egy kicsit el van dugva, tehát összeállt egy ilyen színes koalíció, de a licitháború, meg az osztogatás, azon még úgy látom, hogy megy egy kicsit egymással a vita. Úgyhogy egy teljesen komolytalan helyzettel fog holnap találkozni a közgyűlés, jelesül azzal, hogy úgy, hogy van egy balliberális támogatottságú főpolgármester és van egy balliberális többségű közgyűlés, mégsem tudnak főpolgármester-helyettest jelölni, akit a többség megszavazna. Tehát ezek az emberek akarnak várost vezetni? Ez teljesen komikus.

– Ugye ön azt mondta, hogy ön majdnem biztos abban, hogy Vitézy Dávid lesz végül is Magyar Péter támogatásával, a főpolgármester-helyettes. Miért ilyen biztos ebben? – kérdezte a műsorvezető, amire Szentkirályi Alexandra ezt válaszolta:

– Hát ugye azért erről szivárogtak ki szintén információk. Ugye annyi egyenesség nincs itt a szereplő felek között, hogy kiálljanak és őszintén elmondják, hogy mi zajlik itt a szobákban, a füstös szobákban az egyeztetéseken. Ezt gyakorlatilag most már nagyjából megerősítették rákérdezések alapján a sajtónak az érintettek is. Én viszont egy elképesztő nagy árulásnak tartom ezt Vitézy Dávid részéről.

– Végül is a budapesti választók minimális többsége nem váltotta le Karácsony Gergelyt. Nagyon pici volt ez a különbség, de induljunk ki abból, hogy nem sikerül végül is főpolgármester-helyettest választani, ugye akkor Sára Botond főispánként kijelöl valakit. Szóba került az is, hogy esetleg az ön nevét dobná be. Ön cáfolta ezt ma délután. De miért? Végül is ön volt már főpolgármester-helyettes, van tapasztalata ebben, a politikai befolyása nőne vele. Miért nem? – kérdezte Velkovics Vilmos, amire a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ezt felelte:

– Egész egyszerűen azért, mert azt gondolom, hogy egy olyan helyzetet kell előállítani, ahol a budapestiek ügyeivel lehet foglalkozni a Fővárosi Közgyűlésben és a fővárosi önkormányzati munkában. És hogyha egymásra erőszakolnak egy főpolgármestert és egy ellenzéki helyettest, azt gondolom, hogy az nem azt segíti elő. Én tényleg azt gondolom, hogy őszintén mindenkivel és a Fővárosi Közgyűlésben is remélem, hogy holnap lesz lehetőségünk itt a baloldali osztogatás mellett megmutatni, hogy mi viszont dolgozni szeretnénk, van is három javaslatunk, tehát én és a frakció is szerintem mindenkivel szívesen együtt dolgozik, együttműködik annak érdekében, hogy a budapestiek ügyei haladjanak. Tehát azért mondjuk ki, hogy a nyertesnek, a győztesnek nem csak jogai, hanem felelőssége, meg kötelessége is van. Tehát Karácsony Gergely elindult ezen a választáson, és megnyerte ezt a választást. Illetve ott van mellette több olyan frakció, aki szintén balliberális oldalon mondható tulajdonképpen egy gondolkodói körnek. Nekik meg kell tudni oldani azt a feladatot, ami a beugró feladat, hogy legalább egy helyettest közösen tudjanak, vagy akár több helyett is közösen meg tudjanak választani. Tehát ha itt megbukik a dolog, akkor én azt gondolom, hogy egy ilyen csapatra az ember komolytalan dolgokat se bízzon, főleg ne egy olyan komolyat, mint a városvezetés.

– Említette, hogy van három javaslatuk, és ebből az egyik, hogy meg kell erősíteni a rendészeti tevékenységet, a hajléktalanok körében kellene egy felmérést, hogy egyáltalán tudja a főváros, mi a helyzet, és kéri vissza azt a háromezer kukát, amit leszereltek. Ha erre letesz Karácsony Gergely egy használható, jó javaslatot, akkor önök meg fogják azt szavazni? – kérdezte a műsorvezető, amire Szentkirályi Alexandra ezt válaszolta:

– Mi letettünk három javaslatot ebben a témában, úgyhogy igazából most a közgyűlésen múlik, hogy meg fogja-e a közgyűlés szavazni ezt a három javaslatot. De azt gondolom, hogy nagyon nehéz vitatkozni velük, illetve a javaslatoknak a konstruktivitásával és az irányával. Ugye az egyik arról szól, hogy Karácsony Gergely helyettese elkotyogta egy interjúban, hogy halvány lila fogalmuk sincsen, hogy hány hajléktalan ember él Budapesten. Na most hogyan lehetne ezt a szemmel látható problémát kezelni?

És azt gondolom, hogy aki közlekedik Budapesten, lemegy egy aluljáróba, használ parkokat az jól láthatja. Pontosan tudja, hogy ez egy valódi probléma. Na most hogyan lehet úgy kezelni egy problémát, hogy nem tudjuk, hogy annak mi a természete, milyen mértéke van, stb. Tehát ez olyan, mintha valaki rendelne tőlem egy kabátot, hogy varrjam meg, csak éppen nem mondanánk, hogy gyerek, vagy felnőtt, alacsony, magas, kövér, vékony, tehát nem lehet így kezelni.

A másik javaslatunk a rend és a rendezettségre vonatkozik. Én azt gondolom, hogy vissza kellene állítani azt a jó gyakorlatot, amit a rendőrség és a főváros rendészeti igazgatósága folytatott korábban, mégpedig hogy közös járőrözéseket folytattak. Volt, hogy több mint 30 ezer közös óra járőrözést folytatott le közösen ez a páros szerv, ezt Karácsony Gergelyék kétezerre vitték le gyakorlatilag a közös járőrözési számokat, és ez nem csak az emberek biztonság érzetével függ össze, hanem akkor valaki nem ott fogja eldobni a szemetet, nem fogja összegraffitizni mondjuk a ház falát, nem ott fog könnyíteni magán, és még sorolhatnám.

Tehát azért a fővárosi tömegközlekedési járműveken is rengeteg ilyen atrocitás szerintem nem is történne meg. Tehát ennek van jelentősége a budapestiek élete szempontjából, én azt támogatnám, hogy álljon vissza ez a korábbi magas közös együttműködési óraszám, és egyébként ahol kritikus pontok vannak a városban, márpedig több ilyen van, ott legyen gyakorlatilag 24 órás posztos felügyelet tulajdonképpen. Tehát legyen ott valaki, aki rendet tart. És a harmadik, az pedig az említett leszerelt 3000 kukára szerintem szüksége van a budapestieknek.

– Azok nem plusz kukák, azokat vissza kell adni.

– Én kapom folyamatosan a budapestiektől azokat a képeket, ahol küldik, hogy éppen hol csordul ki a kuka. Tehát nekem senki ne mondja, hogy ez jól el van osztva most a városban, jól ki van találva, azt gondolom, hogy nem így van.

– Van itt egy szürke ló, a Tisza Párt, ön mit lát az ő politikai irányukból, az ő politikai programjukból, terveikből? Mit érzékel? – kérdezte Velkovics Vilmos, amire a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ezt felelte:

– Hát egyelőre annyit látok, hogy például az előterjesztést nem adták be a közgyűlés első ülésére, tehát nem lesz napirendjük, ma meglátjuk, tehát ebből azért messzemenő következtetéseket nem vonnék le. Ugye eddig kizárólag Magyar Péter nyilatkozott meg a Tisza Párt budapesti ügyeiben is, tehát ő ment el akkor is, amikor egyébként a frakcióvezető asszonyt hívták volna meg a Tisza Párt ügyeiben megszólalni, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mennyire lesz konstruktív a Tisza Párt. Én azt gondolom, hogy ők egy ekkora felhatalmazással, nem igazán életszerű az, hogy ők itt mindenféle nagy tervekkel készülnek, meg Magyar Péter itt majd 2026-ban miniszterelnöki kihívó akar lenni, de közben azzal nem boldogulnak, hogy egy főpolgármester-helyettest tudjanak javasolni, vagy támogatni tudják ebben a főpolgármestert. Tehát ha idáig nem tudnak eljutni, akkor nem tudom, hogy mit várhatunk. Tehát én is kíváncsian várom a holnapi napot, hogy mennyire lesz konstruktív.

A lényeg, hogy a mi frakciónkra számíthatnak a budapestiek. Mi ott leszünk, mi dolgozunk. Annak ellenére, hogy ellenzéki szerepbe szorultunk, mi konstruktívak leszünk, mindenkivel együttműködünk a város érdekében, aki dolgozni akar és nem pozíciókat osztogatni – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A teljes beszélgetés alább megtekinthető:

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó:HírTV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.