Újabb '56-os szabadságharcos tiltakozik Magyar Péterék akciója miatt

A Tisza Párt átlépett egy határt.

Forrás: PestiSrácok2024. 10. 03. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefogtak az ’56-osok a Tisza Párt gyalázatos próbálkozása ellen, most újabb szabadságharcos szólalt fel Magyar Péter arra irányuló kísérlete ellen, hogy pártja kisajátíthassa az ikonikus, történelmi jelentőségű lyukas zászlót – olvasható a Pesti Srácok oldalán.

Az 1956-os Magyarok Világszövetsége nevében Varga János Corvin közi szabadságharcos, a néhai Wittner Mária barátja és elítélttársa is hangot adott tiltakozásának. A forradalmár a lapnak úgy nyilatkozott: „Szeretném a tiltakozásomat kifejezni mint magyar állampolgár, mint ’56-os elítélt”. Varga János felidézte: „A harcokban a Corvin közben tevőlegesen részt vettem tizenhat éves fejjel, amiért kaptam 16 év börtönt, és abból hat és fél évet lehúztam, betegen engedtek haza. Azt hiszem, ez engem feljogosít a tiltakozásra.

Ennek a szimbólumnak a kisajátításához senkinek nincs jogosultsága, és ezt nem szabad megengedni. Minden valamire való ember, aki szereti a magyar hazáját, tiltakozni köteles, hogy a senki ki ne sajátíthassa ki ’56 szellemiségét.

– emelte ki Varga János.

Összefogtak az ’56-osok a gyalázatos próbálkozás ellen

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő alábbi szervezetek a leghatározottabban tiltakoznak Magyar Péter pártelnök 2024. október 1-jei bejelentése ellen, miszerint „A Tisza Párt jelképe a mai naptól az 1956-os lyukas zászló”.

– Álláspontunk szerint az 1956-os lyukas zászló a magyar történelmi zászlók sorába tartozik, így az egész nemzet önazonosságának és egyediségének szimbóluma – írták a közleményben, majd hozzátették:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc első napján keletkezett jelkép pontosan a nemzeti szimbólumok kisajátítása elleni tiltakozás okán jött létre. A magyar nemzeti színeket kommunista jelképpel beszennyező Rákosi-címert a magyar társadalom akkor teljes egyhangúsággal és összefogással vágta ki mint a nemzet önérzete elleni gyalázatot. A világon a mai napig egyedülálló tiltakozási forma a lyukas zászló, egy különleges nemzeti kincs és egyértelmű azonossági jel. A legerélyesebben tiltakozunk különleges nemzeti jelképünk pártpolitikai célokra való felhasználása ellen, mely éppen olyan eszmei megerőszakolási kísérlet, mint amilyen a nemzeti lobogóból 1956-ban kivágott kommunista címer volt

– hangsúlyozták.

A tiltakozás aláírói:

  • Égi Pál, az ’56-os Szövetség elnöke
  • Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke
  • Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos ’56-os Szervezet elnöke
  • Dr. Horváth László, az ’56-os Szabadságharcos Lovagrend elnöke
  • Máhli Imre, az 1956 Magyar Nemzetőrség elnöke
  • Ámon Antal, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége elnöke
  • Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszer-munkások Szervezetének elnöke
  • Somssich Tamás, a Recski Szövetség főtitkára
  • Szelekovszkyné Csendes Mária, a Politikai Elítéltek Közössége 1945–56 főtitkára
  • Dr. Mari Albertné, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.