A Fidesz–KDNP vezet az aláírásgyűjtésben is

Csaknem az összes fővárosi kerületben összegyűjtötte a Fidesz—KDNP a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Eközben visszalépett Debrecenben az antiszemita megnyilvánulásairól elhíresült jobbikos Kulcsár Gergely az egyéni önkormányzati képviselő-jelöltségtől.

Szilágyi Anna
2019. 08. 28. 11:48
null
Az ellenzéki főpolgármester-aspiránsok még nem szedték össze vagy nem adták le ajánlásaikat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti kerületek szinte mindegyikében összegyűlt a kellő mennyiségű aláírás a kormányzó pártok polgármesteri és egyéni önkormányzati képviselőjelöltjeinek is – tudta meg a Magyar Nemzet. A kora esti adatok szerint már csak az I. és a XIII. kerületben várják a Fidesz–KDNP indulóit támogatók aláírásait, az összes többiben leadták az íveket. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben azt közölte: tegnapig már 224 jelöltet – 27 polgármestert, 33 egyéni listás és 164 egyéni választókerületi jelöltet – nyilvántartásba vettek a választási bizottságok az október 13-i önkormányzati választásra. A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Mint ismert, Tarlós István főpolgármester-jelöltnek néhány óra alatt összegyűltek az ajánlásai, hétfőn pedig nyilvántartásba is vették. A többi ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely, Puzsér Róbert vagy éppen a munkáspárti Thürmer Gyula még nem szerezte meg vagy nem adta le a támogatói íveket. A Mi Hazánk Mozgalom közel ötszáz aspiránsának a jelöltségéhez szükséges aláírások felét gyűjtötték össze eddig.

Árgyelán János, a párt kampányfőnöke lapunk érdeklődésére elmondta, jól állnak a támogatásokkal, és reményeik szerint határidőre minden jelölt megfelelő számú szignóval le tudja adni az íveket a helyi választási bizottságoknál. – Mi nem kívánunk versenyezni a Fidesszel, a balliberális ellenzékkel pedig nem foglalkozunk. Szeretnénk személyes kapcsolatot teremteni a Mi Hazánkat támogatókkal, és nem az számít, hogy minél gyorsabban leadjuk az íveket – közölte Árgyelán.

Az ellenzéki főpolgármester-aspiránsok még nem szedték össze vagy nem adták le ajánlásaikat
Fotó: Kurucz Árpád

Eközben visszalépett Debrecenben az egyéni önkormányzati képviselő-jelöltségtől Kulcsár Gergely, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője. Az antiszemita megnyilvánulásairól ismert jobbikos azután döntött így, hogy lapunk megírta: a Jobbik a Momentummal és az LMP-vel közösen állít jelölteket a városban, a holokausztot „kamukausztnak” nevező, a vészkorszak áldozatainak emlékére állított Duna-parti emlékmű melletti, a zsidók Dunába lövését szimbolizáló cipőkbe beleköpő, párttársainak horogkereszttel boldog új évet kívánó Kulcsár pedig a 23. választókerületben indulna. A Jobbik politikusa tegnapi bejegyzésében azt írta, hisz a Jobbik–Momentum–LMP-összefogásban, és nem szeretné, ha a személye elleni támadások rontanák a pártszövetség választási esélyeit.

Az ügy érdekessége, hogy Kulcsár múltjáról a szövetséges Momentum hétfőn még úgy nyilatkozott, meggyőződésük szerint a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években, és Kulcsár is megérdemel egy esélyt. Tegnap viszont már azt írták: noha a „korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van az együttműködésben”, Kulcsár Gergely korábbi kijelentései teljes mértékben vállalhatatlanok, ilyen megnyilvánulások nemkívánatosak a magyar közéletben.

Mindeközben a Rábaköz Szíve helyi érdekű hírportál arról számolt be: Márki-Zay Péter ellenzéki szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választók félretájékoztatásával, független polgármesterjelöltek adatainak visszaélésével próbál szervezettebbnek tűnni. Mint írták, a mozgalom weboldalán térképen mutatják, hol állítanak jelöltet, azonban olyan politikusokat is feltüntetnek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a mozgalommal. Rábapatonán Molnár-Nagy Béla, Beledben Major Jenő független polgármesterjelölt szerepel megtévesztő módon a térképen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.