Az elmúlt egy héten csökkent a kórházban ápoltak száma

A legutóbbi adatok szerint 782 embert ápolnak kórházban, közülük jelenleg 42-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: MTI2020. 05. 11. 22:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy héten fokozatosan csökkent a kórházban ápoltak száma – közölte a koronavirus.gov.hu hétfő este.

A kormányzati honlapon közzétett információk szerint az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. A legutóbbi adatok szerint 782 embert ápolnak kórházban, közülük jelenleg 42-en vannak lélegeztetőgépen. A tapasztalatok szerint az enyhe tüneteket mutató betegek egy-két hét alatt, a súlyosabb tüneteket mutatók több hét alatt gyógyulnak meg a kórházban.

Kiemelték: a fertőzések számának csökkenésével elindul a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos újranyitására is. Ez több ütemben történik. Elsőként az egészségügyi alapellátás, a háziorvosok, a fogorvosok, valamint a járóbeteg-szakrendelők nyitották meg újra szolgáltatásaikat, de még csökkentett üzemmódban és fokozott óvintézkedések mellett.

A kórházak is készülnek a fokozatos újranyitásra, épp ezt szolgálja a „régi-új” beutalási rend is – miszerint két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket –, amely képes tehermentesíteni több kórházat, hogy minél előbb elkezdődhessenek a járvány miatt elhalasztott vizsgálatok, kezelések.

Hozzátették: emellett természetesen fenn kell tartani a járványügyi készültséget, hogy a kórházak szükség esetén – egy újabb betegszám-emelkedésnél is – képesek legyenek a koronavírusos betegek tömeges fogadására és ellátására.

„A járvány alakulása biztató, eddig sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát” – fogalmaztak. Ugyanakkor megjegyezték: a május 4-én vidéken életbe lépett új szabályok járványügyi hatását fokozottan figyelik mind a fertőzöttek, mind a kórházi ápolásra szorulók tekintetében.

Jelezték azt is, hogy május 8-án a kórházban ápoltakról közölt adat téves kórházi adatszolgáltatás miatt nem volt pontos. „A hibás adatot közlő kórház utólag korrigálta az adatot, eszerint helyesbítjük mi is ezúton az aznapi adatot” – írták. Május 8-án, pénteken 1132 kórházban ápolt betegről adott számot a honlap, a javított adat 891.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.