Az ISIS hóhérát vették őrizetbe Nyírbátorban

Szombaton letartóztathatják azt a 27 éves szír férfit, akit terrorcselekménynek minősülő gyilkosságok miatt fogtak el tegnap Budapesten. Az Iszlám Állam egyik vezetőjeként azonosított F. Hasszánnak köze lehet a négy évvel ezelőtti párizsi terrormerényletek elkövetőihez, például a Budapesten többször is járt Salah Abdeslamhoz.

2019. 03. 23. 7:24
A Shi'ite fighter rides a military vehicle while guarding on the outskirts of Diyala province, north of Baghdad
MIDEAST-CRISIS/IRAQ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga hatóságok azonosíthatták az Iszlám Állam (ISIS) terroristafőnökeként azt a szír állampolgárt, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) beavatkozóegysége fogott el tegnap délelőtt a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban, tudta meg a Magyar Nemzet. (Nyírbátorban őrzik a röszkei zavargások szervezése miatt elítélt, kitoloncolásra váró Ahmed Hamedet is.)

A pénteken elfogott 27 éves férfi a gyanú szerint a terrorszervezet egyik vezetőjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, letartóztatásáról már ma dönthet a Fővárosi Törvényszék. A férfi állítólag Bel­giumba akart eljutni hamis okmányokkal, amikor tavaly december 30-án a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a vele lévő nővel együtt igazoltatták.

Kiderült, hogy a nőt szintén hamis iratokkal akarta becsempészni a schengeni határon. A férfit embercsempészet és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint három évre kiutasították Magyarországról. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megindította a férfi Görögországba történő kitoloncolási eljárását.

F. Hasszán Szíriában az Iszlám Állam vezetőjeként öngyilkos merényleteket szervezett (képünk illusztráció)
Fotó: Reuters

A szír állampolgár ott kapott menekültstátust, miután állítása szerint Szíriában az élete veszélyben volt. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került Nyírbátoron, és megkezdték a biztonsági ellenőrzését. Bevonták az unió ügyészi szerveze­teit koor­dináló ­Eurojustot, amelynek információnk szerint a belga tagja jelezte, hogy a férfinak köze lehetett a Belgiumban és Franciaországban 2015-ben és 2016-ban elkövetett, csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő terrortámadások elkövetőihez. Emlékezetes, hogy közülük a belga Salah Abdeslam bizonyíthatóan négyszer is járt Magyarországon, 2015-ben és az ISIS migránsok közé rejtőzött terroristáit szállította Budapestről Párizsba, illetve Brüsszelbe.

A kitoloncolási őrizetben lévő F. Hasszánról a nyomozás megállapította, hogy az ISIS magas rangú vezetője, aki öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, illetve kivégzéseket hajtott végre: 2016-ban Homsz városában egy, a terrorszervezethez való csatlakozást megtagadó férfi húsz családtagját mészárolta le.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei pénteken gyanúsítottként hallgatták ki minősített emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészülete miatt. Nem kizárt, hogy végül Belgiumban ítélkeznek felette, ha valóban kapcsolatban állt az Abdeslam-féle csoporttal.

Gyilkosságokban részt vevő ISIS-terrorista még nem áll bíróság előtt hazánkban. Egy móri fiatalembert azért ítéltek el tavaly két évre, mert az Iszlám Államhoz akart csatlakozni, hogy harcoljon, egy győri férfit pedig négy évre ítéltek azért, mert az ISIS nevében terrorcselekmények elkövetésével fenyegetőzött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.