Csáky Csongor szerint egyre trendibb magyarnak lenni

A külhoni magyar oktatás színvonala is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idén több mint 14 000 külhoni első osztályos kezdte meg a magyar nyelvű iskolát, akik közül mintegy 9000 gyermeket köszönt a Rákóczi Szövetség az ősz folyamán. Csáky Csongor, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: a határon túli területeken egyre inkább felértékelődik a magyar nyelv, Kárpátalja már szó szerint „magyarlázban ég”, ott sok ukrán és ruszin kisgyermeknek is inkább a magyar iskolákat választják a szülők. Ezeket a családokat elismerésként és bátorításként ösztöndíjjal támogatja a Rákóczi Szövetség. A külhoni magyarság megmaradásáért harminc éve küzdő szervezet az idei évben nyolcvan programot szervez, amelyekbe mintegy százezer nemzettársunkat vonják be.

Csókás Adrienn
2019. 09. 18. 6:30
null
Idén nyolcvan programot szerveznek százezer határon túli honfitársunknak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre sikeresebb a Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programja; a 2004-ben Felvidéken indított kezdeményezés mára szinte az egész Kárpát-medencét felöleli: a Vajdaság és Kárpátalja egészében, valamint Erdély és a Partium egy részében is támogatják azokat a családokat, akik gyermekeiknek magyar iskolát választanak.

­– Programunkkal elsősorban az óvodásokat célozzuk, hiszen a hat-hét éves kor sorsdöntő abból a szempontból, hogy aki ekkor nem kerül magyar közegbe, nem kapja meg időben a kötődéshez szükséges impulzusokat, annak később nem lesznek meg azok a kulturális, érzelmi kapcsolatai, amelyek megtartják őt a közösségben.

Hála istennek, a szülők részéről megvolt az igény a programra, és mostanra közel félezer település önkormányzata, számos magánember és közéleti személyiség is felsorakozott támogatóként mögöttünk – mondta el lapunknak Csáky Csongor, az idén harmincéves jubileumát ünneplő Rákóczi Szövetség elnöke.

Idén nyolcvan programot szerveznek százezer határon túli honfitársunknak
Fotó: Mirkó István

Mint kiemelte: a program ösztöndíjjal támogatja a magyar iskolába iratkozókat – idén már kilencezer diá­kot –, de a családokkal már a gyermekek születésétől kezdve keresik a kapcsolatot. Évente mintegy nyolcezer újszülöttet köszöntenek speciális babanaplóval, az adventi időszakban pedig több mint húszezer magyarul beszélő óvodásnak küldenek ajándékot, szüleik­nek pedig bátorító levelet.

– A program ma érinti a Felvidék 3600 iskolakezdőjét, Kárpátalján közel 2000, a Vajdaságban és Horvátországban mintegy 1400 diákot, Erdélyben és a Partiumban több mint 1800 iskolakezdőt, ezenkívül kétszáz moldvai csángó gyermeket – sorolta az elnök. Hozzátette: a határon túli magyar iskolák színvonalát, a pedagógusok kiváló munkáját egyre inkább elismerik a többségi nemzetiséghez tartozók is.

– Kárpátalján igencsak felértékelődött az utóbbi években a magyar nyelv, kis túlzással azt mondhatom, mindenki magyarlázban ég. Az ungvári, munkácsi iskolákban már kapacitáshiány van, és sok ukrán, illetve ruszin gyermeket is beíratnak, mert a szüleik szerint magyar nyelvtudással jobban tudnak érvényesülni. Több iskolában már az ukrán szülők is magyar nyelvtanfolyamokra járnak.

Erdélyben pedig említhetném például Temesvárt, ahol nemrég új iskolában indítottak magyar osztályt, ami hozzájárult a magyar diáklétszám növekedéséhez. A Vajdaságban élő magyarok is gyakorlatilag kivétel nélkül magyar iskolákat választanak – mutatott rá Csáky Csongor.

A szövetség idén 80 programot szervez, mintegy százezres létszámot megszólítva, a kisgyermekektől a nyugdíjas korosztályig. Kiemelten foglalkoznak a középiskolásokkal, elsősorban a nagy sikerű Diákutaztatási program révén. – Tavaly 15 ezer diákot utaztattunk a nemzeti ünnepeken, idén pedig ezt a létszámot már az év első felében sikerült elérnünk; reményeink szerint év végéig elérjük a húszezret is.

Őszre még hat nagy középiskolás rendezvénnyel készülünk, az október 23-i nemzeti ünnep köré pedig többnapos „rendezvénykavalkád” épül, amelyre háromezer fiatalt várunk a világ legkülönbözőbb pontjairól.

Tapasztalataink szerint a diaszpóra magyarságából is egyre többen látogatnak haza és szeretnek bele Magyarországba, olyan fiatalok is, akiknek már generációkkal ezelőtt kivándoroltak a nagyszülei vagy dédszülei. Úgy látjuk, egyre inkább trendi magyarnak lenni.

Mi pedig szeretnénk tovább segíteni ezeket a fia­talokat abban, hogy értékként tekintsenek magyarságukra, és hogy minél több magyar–magyar kapcsolat alakuljon köztük – hangsúlyozta a csaknem 27 ezres tagságú szövetség elnöke, megjegyezve, hogy a pedagógusoknak is számos rendezvényt, tábort, konferenciát szerveznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.