Démonokkal harcol a meggyilkolt színművész fia

Súlyos terhet kell tovább cipelnie Humenyánszky Jolánnak, Szilágyi István özvegyének. Minden és mindenki az apagyilkossá lett fia, Péter bomlott elméjéről tanúskodik.

Forrás: Ripost2020. 05. 07. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) megkezdődött a 49 éves volt operatőr, Szilágyi Péter megfigyelése.

Az alapos gyanú, a szemtanú édesanya és a helyszíni szemle adatai, tárgyi bizonyítékai szerint ő verte agyon részben kalapáccsal ütlegelve a 82 színművész apját a XVII. kerületi, egykor szebb napokat látott családi házban. A férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, de az anya szerint rendszertelenül szedte gyóygszereit, a nyugtatókat, mivel nem volt mindig pénzük a szerek kiváltására. Vasárnap reggel éppen a gyógyszerhiány válthatta ki a fiában a dühöngést, véli az anya.

Az IMEI-ben most pontosan fel kell mérni az igazságügyi elmeorvosoknak, hogy a gyanúsított milyen elmeállapotban van, a neki felírt gyógyszerek elégségesek-e a betegsége(i) kezelésére, a labilis idegállapot, a dühöngés megelőzésére. Azt is vizsgálniuk kell, hogy a gyilkosság idején beszámítható állapotban volt-e, vagy sem – ez a büntethetőségét dönti el, ha nem tudta felmérni kalapácsos támadása következményeit, a bíró nem ítélheti el, ellenben el kell rendelni a kényszergyógykezelését. Amit egyébként szintén a Kozma utcai börtön épületegyüttesében található, büntetésvégrehajtási eszközökkel őrzött IEMI-ben fognak elvégezni a férfin.

Ami sajtóbeszámolók és a családot jól ismerők elmondása alapján kijelenthető, Szilágyi Péternek nagyon komoly pszcihés problémái voltak és vélhetően vannak. Ennek köszönhetően rendszeresen verte a szüleit. A vasárnapi kihallgatásán még nem volt hajlandó beszélni a történtekről a nyomozóknak, vagy csak nem is tudott volna pontosan visszaemlékezni a történtekre, nem tudni. Keddi letartóztatásán már azt mondta a nyomozási bírónak, hogy ő csak védekezett az apja ellen.

A szemtanú anya már vasárnap arról beszélt, hogy fia dühöngeni kezdett és először önmaga ellen fordult, verte a fejét a falba, az ágykeretbe, mire az apja lefogta, hogy védje, a fiú azonban kicsúszott az alig 50 kilós apa fogásából és akkor elszabadult a pokol.

Az anya szerdán a Ripostnak azt mondta a fiáról: „Nagyon furcsán viselkedett. Mielőtt a fejét az ágy karfájába kezdte volna verni, azt mormolta: 'A bolygók között rendet kell rakni! A bolygók között rendet kell rakni...' Máskor is voltak furcsa dolgai, ezért nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, de most már csak arra tudok gondolni, hogy talán az apjára célzott...”

A bulvárlap munkatársait beengedte Jolika néni a gyilkosság helyszínére, az erősen lelakott családi házba is. Itt a kollégák furcsa falfirkákat – például „Apám” , „Tök jó hely a börtön!”, illetve „A szüleid a legfontosabbak!”és lövésnyomokat is láttak. „Mi nem szóltunk rá Péterre, miért is ne rajzolgathatott volna a falra, ha ahhoz van kedve? Nem baj. Annyi különös gondolat kavargott a fejében, hogy azokat mind ki kellett adnia magából.” – mondta az összefüggéstelen mondatokra és furcsa firkákra az édesanya, aki szerint a fiúnak van légpuskája, állítólag engedélye is van hozzá, ám nem engedték az udvaron lövöldözni, így a házban a szekrényekre lövöldözött.

Minket nem zavart, ránk nem célzott, és legalább jól érezte magát közben”, mondta Jolika néni. A puska egy széfben van most is, a kulcsot elvitte magával a fiú az IMEI-be.

Letartóztatták az idős anyját verő férfit Szegeden

A Szegedi Járási Ügyészség indítványra egy hónapra letartóztatta a nyomozási bíró azt a szegedi férfit, aki többszöri fenyegetéssel, illetőleg bántalmazással arra kényszerítette 85 éves édesanyját, hogy a közösen használt lakásukat hagyja el. A megalapozott gyanú szerint a férfi huzamosabb ideje együtt él édesanyjával az általuk közösen használt szegedi lakásban. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is a gyanúsított ittas állapotban azt kiabálta a sértettnek, hogy költözzön ki a házból, mert ha nem teszi, akkor hív valakit, aki ezt elintézi. A fenyegetések hatására, valamint a gyanúsított erőszakos fellépésére az idős nő több alkalommal is elhagyta a lakást átmeneti jelleggel. A gyanúsított előbb április 21-én, ittasan, a délutáni órákban megrugdosta édesanyját a lakás elhagyására szóló felszólítás mellett. Ugyanezt a férfi négy nap múlva is megismételte, amikor a hajánál fogva rántotta le a sértettet a földre, majd a karjait megszorítva közölte fenyegetéseit. A bántalmazások következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el a kezén, illetőleg a lábán. Ezt követően, május 1-én, a kora délutáni órákban a gyanúsított ismételten ittas állapotban fenyegetőzve szólította fel édesanyját a lakás elhagyására, aki az előző napok bántalmazásai miatt az ingatlanból kiszaladt, és csak akkor ment vissza, amikor a rendőrséget értesítette, valamint a férfi a lakást elhagyta. A kapcsolati erőszak bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán indítványozta a férfi letartóztatását. Indítványában az ügyészség külön hivatkozott arra, hogy a gyanúsított a cselekményt a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt is folytatta, arra kényszerítve az életkoránál fogva fokozottan veszélyeztetett édesanyját, hogy elhagyja a számára biztonságot jelentő otthont.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.