Egyre több segítség a családalapításhoz

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarország valamennyi régiójában növekedett a születések száma az elmúlt év hasonló szakaszához képest, s minden egyes hónapban több kisbaba látta meg a napvilágot, mint tavaly. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: a családalapításhoz a kormány évről évre több segítséget ad. Egy év alatt százezer házaspár kapott babaváró támogatást, 28 ezer nagycsalád igényelte az autóvásárlási támogatást, a csok pedig az elmúlt öt évben több mint hatszázezer ember otthonhoz jutását segítette.

2020. 07. 25. 7:05
null
Debreceni babák a világra való rácsodálkozás időszakában. Ma már nem kockázatos vállalkozás, inkább hatalmas lehetőség Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ismét örömteli híreket kaptunk. Idén júniusban 583-mal több kisbaba született, mint tavaly ilyenkor. Eddig minden idei hónapban több baba született, mint az előző évben. Csökkent a fogyás, nőtt a gyermekvállalási kedv – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap reggeli Facebook-bejegyzésében, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a népmozgalomról szóló legfrissebb gyorsjelentését.

Hogy jó legyen itt élni

A bejegyzéshez csatolt képen az olvasható: 2020 első fél évében 44 250 gyermek született, 2291-gyel, 5,5 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában. Idén júniusban 7679 gyermek jött világra, 8,2 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor.

– Jó látni – folytatta Novák Katalin –, hogy Magyarországon egyre többen mernek családot alapítani. Ehhez a kormány évről évre több segítséget ad. Egy év alatt százezer házaspár kapott babaváró támogatást, 28 ezer nagycsalád igényelte az autóvásárlási támogatást, a csok pedig az elmúlt öt évben már több mint hatszázezer ember otthonhoz jutását segítette. Azért dolgozunk, hogy Magyarországon jó legyen élni, dolgozni, családot alapítani, gyereket nevelni – fogalmazott az államtitkár.

Debreceni babák a világra való rácsodálkozás időszakában. Ma már nem kockázatos vállalkozás, inkább hatalmas lehetőség
Fotó: MTI/Oláh Tibor

A KSH gyorsjelentése szerint január–februárban 8,8, március–májusban 2,3, júniusban pedig 8,2 százalékkal több volt az élve születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest. A születések száma valamennyi régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (12 százalék) és az Észak-Alföldön (9,6 százalék), a legkisebb mértékben Budapesten (0,6 százalék) és a Közép-Dunántúlon (1,2 százalék). 2020. ja­nuár–júniusban 64 302-an haltak meg, 3733-mal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

A boldogító igen

A csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Január–februárban 13 százalékkal kevesebben, március–áprilisban 1,8 százalékkal többen, májusban egy százalékkal, júniusban 6,8 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. A halálozások száma mindegyik régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon (9 és 7,8 százalék), a legkisebb mértékben Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon (0,3 és 3,4 százalék). Kiemelték: a halálozások számának csökkenése és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint nőtt a házasságkötések száma: 26 792 pár házasodott össze, 2704-gyel több, mint tavaly január–júniusban. Január–márciusban 101, áprilisban 8,9 százalékkal több, május–júniusban 26 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

A vírus volt a hibás

A kisebb mértékű áprilisi növekedés és a május–júniusi csökkenés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak. A házasságkötések száma a Budapesten regisztrált 9,7 százalékos csökkenés kivételével valamennyi régióban emelkedett. A legjelentősebb mértékű növekedést a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön (29 és 23 százalék) mérték.

Ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,2 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,8 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az év első hat hónapjában ezer élve születésre 3,8 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5,5 ezrelékes értéke 0,5 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál – olvasható a közleményben.

Megjelent a nagyszülői gyed

A 2010-ben felálló második Orbán-kormány regnálásának kezdetétől – a költségvetés lehetőségeitől függően – évről évre bővült a családtámogatások köre. Valamennyi alanyi jogon járó korábbi juttatást megtartottak, a munkához, munkavállaláshoz kötött elemek azonban erős hangsúlyt kaptak a családpolitikában. Megfigyelhető volt az is, hogy a nagycsaládosok támogatásai kiemelkedő mértékben nőttek az elmúlt években.

Novák Katalin: Azért dolgozunk, hogy Magyarországon jó legyen élni és kicsiket nevelni
Fotó: Bach Máté

A kormány legújabb családtámogatási programja, a Családvédelmi akcióterv 2019. július 1-jén indult el. Egészen pontosan akkor indult az akció első négy eleme: a babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye. Ezekről akkor Novák Katalin azt mondta lapunknak: tovább könnyíthetik a gyermekvállalást és a családok életét hazánkban.

Már tavaly július elsejétől igényelhető volt mind a négy elem, és a kormány több mint hetvenmilliárd forintot különített el ezek fedezeteként az év vé­géig. A 2020-as költségvetésben pedig mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a családvédelmi akció finanszírozására, amelyhez azóta hozzákapcsolódott a négy vagy több gyermekes édesanyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.