Februártól érhető el az otthonfelújítási hitel

A miniszterelnök szombati bejelentése értelmében február 1-jétől már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg a fedezetük erre – többek között erről beszélt tegnap Novák Katalin családügyi miniszter. A legfeljebb hatmillió forintos felújítási hitellel még több család tud belevágni a munkálatokba, hiszen ehhez akár önerőre sem lesz szükségük.

2020. 12. 21. 5:55
null
Jövőre még többen tudnak belefogni otthonuk korszerűsítésébe, munkát adva a vállalkozásoknak Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az otthonteremtés a kormány családtámogatásainak egyik legfontosabb eleme – jelentette ki Novák Katalin tegnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, ha van munka és biztos fedél a családok feje fölött, sokkal nagyobb lehet a biztonságérzetük, a fiatalok pedig bátrabban mernek gyermeket vállalni, családot alapítani akkor, ha tudják, hogy van egy lakás, egy otthon, ahová a gyermek megszülethet.

A családtámogatások fontos alapelve az, hogy nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő elemek.

Novák Katalin ismertetése szerint ha van egy pár, és családot alapítana, felveheti a babaváró támogatás tízmillió forintját. A csok nagycsalád esetében akár újabb tízmillió forintos támogatást jelenthet, az ahhoz kapcsolódó kölcsön további 10 vagy 15 millió forint, ehhez jár továbbá az illetékmentesség. Később pedig akár egy csokkal vásárolt ingatlannál is igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás.

Fontos dátumok

Újabb elemmel bővül az otthonteremtési program: február elsejétől otthonfelújítási kölcsönt kínálunk azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter friss Facebook-videójában.

Novák Katalin jelezte, a miniszterelnök szombati bejelentése értelmében február 1-jétől már azok is részt tudnak venni az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg erre a fedezetük. Mint mondta,

februártól olyan otthonfelújítási hitelt lehet igényelni, amelynek köszönhetően a felújítás költségeit előzetesen egy hitelen keresztül megkaphatják a családok, majd költségeik (hiteltartozásuk) felét az állam visszafizeti helyettük, és csak a maradékot kell törleszteniük, legfeljebb tízéves futamidővel.

Jövőre még többen tudnak belefogni otthonuk korszerűsítésébe, munkát adva a vállalkozásoknak
Fotó: Katona Vanda

Mint megírtuk, az otthonteremtési program elemei közül eleve az otthonfelújítási támogatásra van a legnagyobb érdeklődés. Az államilag támogatott hitellehetőséggel még több családnak nyílik arra lehetősége, hogy lakását, házát, kertjét felújítsa, befejezze. A programban a költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utófinanszírozással térít meg az államkincstárhoz benyújtott számlák alapján – tehát aki a hitellel él, annak a hiteltartozásából törleszt majd akár hárommilliót.

A felújítási program feltétele az előzetesen megkötött vállalkozói szerződés is. Feltehetően a hitel igényléséhez már szükség lesz erre, majd a munkálatok elvégeztével, a számlák benyújtása után történik meg a kölcsön állami előtörlesztése – hasonlóan a családok jelzáloghitel-tartozásának a második, harmadik vagy további gyermek születésénél érvényesíthető 1–4 millió forintos törlesztéséhez.

A felújítási hitellel sem változik az az alapelv, hogy a munkadíjat és az anyagköltséget fele-fele arányban lehet jóváírni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.