Felfüggesztett fogházra büntették az altatóorvost

Jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt az altatóorvost, aki még 2016-ban egy műtét során rosszul intubálta a betegét.

Magyar Nemzet
2020. 02. 22. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte tegnap a Nyíregyházi Törvényszék azt az altatóorvost, aki még 2016-ban egy műtét során gondatlanságból rosszul intubálta a betegét, az idős nő ­emiatt kómába esett és később meghalt. A másodfokú bíróság Horváth Géza bíró vezette büntetőtanácsa helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság 2019 májusában meghozott végzését, amelyben a vádlottat halált okozó, foglalkozás köré­ben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt marasztalta el.

A tényállás szerint a 68 éves asszonyt 2016 májusában műtötték meg a nyíregyházi kórházban. A beteg altatását a vádlott és asszisztensei végezték, a beavatkozáshoz szükséges lélegeztetőcsövet az orvos gondatlanságból a légcső helyett a nyelőcsőbe vezette le, hibáját viszont nem vette észre.

A fellépő nehéz légzése miatt a beteg gyógyszereket kapott, de az állapota nem javult, oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott és tíz perc után újra kellett éleszteni. A rosszul elhelyezett tubust az időközben a műtőbe érkező másik aneszteziológus vette észre, ő cserélte ki és tette az eszközt a légcsőbe. A sikeres újraélesztés ellenére a beteg kómába esett, amelyből nem nyerte vissza eszméletét, 2017 márciusában meghalt a kórházban.

A vádlott az eljárás során végig tagadta bűnösségét, és vitatta, hogy a műtét során bármilyen szabályszegést elkövetett volna. A férfi és ügyvédje az elsőfokú bíróság ítélete ellen az eljárás megismétlése, valamint felmentés ­miatt jelentett be fellebbezést, de mindkét indítványt elutasította a másodfokú bíróság. Mivel az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként – az aneszteziológia területét kivéve – tovább dolgozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.