Hamarosan meglesz az ötmillió beoltott

Meghaladta a 4 millió 969 ezer főt a beoltottak száma, közülük csaknem hárommillióan a második oltásukat is megkapták, vagyis a magyarok több mint fele már védett a koronavírus-fertőzéssel szemben. Tegnap 647 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 48 beteg.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 05. 22. 9:25
NAGY Gabriella
A negyedik hullámot elkerültük, de az oltatlanoknál továbbra is fennáll a súlyos lefolyású megbetegedés kockázata fertőzés esetén MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan oltanak, a beoltottak száma 4 969 321 fő, közülük 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta – közölte a Koronavírus.gov.hu portál.

A kormányzati tájékoztató honlap szerint tegnap 647 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 672 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 475 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 665 552 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 106 645 főre csökkent. Mint írták, ezerötszáz koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 183-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltásoknak köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát, és amint elérjük az ötmillió oltottat, az azt követő napon életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Többek között megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés, az üzletek és éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozás.

Az online időpontfoglalóban a Sinopharm- mellett – a készlet erejéig – Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltások foglalhatók.

Pénteken a kormány kihirdette a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának az ötödik fokozatára vonatkozó rendeletet, mely az ötmillió beoltott elérését követő napon lép életbe.

A magyar emberek több mint ötven százaléka már védett, az átoltottság egész Európában nálunk a második legmagasabb.

Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország, mint a szomszédaink vagy bármelyik nyugat-európai ország. A fokozatosság azonban továbbra is indokolt, ezért maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a beoltottak, a védettek kapnak felmentést.

Jól halad az oltási program, így várhatóan holnap vége a kijárási tilalomnak és a közterületi maszkviselésnek is
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ötmillió beoltottnál a következő szabályok lépnek életbe:

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.

A jelenlegi szabályok szerinti éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat megszünik. Ezzel párhuzamosan a múlté az este 11 órás zárási kötelezettség az üzletek, a vendéglátóhelyek és a szabadidős létesítmények esetében is.

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a tízezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fennmarad a másfél méteres távolságtartás és a kötelező maszkviselés is. A 16–18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Családi és magánrendezvények

Lakodalomban legfeljebb kétszáz fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az ötvenfős létszámkorlát érvényes. A lakodalom, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.

Ha vendéglátóhelyen tartják, abban az esetben a vendéglátóüzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátóüzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta, és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

Ugyanez érvényes a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

A védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, helyszínének üzemeltetője vagy a helyszínnel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni. A szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén is az üzemeltető köteles gondoskodni a magánrendezvényen résztvevők elkülönítéséről.

A házasságkötés szertartása – mindegy, hogy egyházi vagy polgári – , illetve a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik korlátozás alá, a lakodalom kivételével. Ha a polgári házasságkötésre külső helyen, azaz nem házasságkötő teremben, a polgármesteri hivatalban vagy vallási tevékenység céljára használt helyiségben kerül sor, akkor a lakodalomra vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni.

Az egyházi házasságkötés és a temetés, mint a vallási közösség szertartása esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.

A nagyobb rendezvények előírásai

A kulturális eseményeket (a zenés, táncos rendezvény kivételével), a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (ötszáz főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (ötszáznál kevesebb résztvevővel tartott) rendezvény bárki által látogatható.

Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatók.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén (a videóklip-forgatáson vagy más felvételen statisztaként történő közreműködés kivételével) beoltatlan személy is foglalkoztatható, de a fellépők kivételével a zenés, táncos rendezvényen végig köteles maszkot viselni. Nem minősül zenés, táncos eseménynek az a kulturális esemény, amely az előadó-művészet valamennyi ágának a fellépése céljából megtartottként az adott művészet céljára rendelt helyszínen zajlik előre megváltott ülőhelyekkel, és a néző az előadás alatt a székén köteles ülni.

Ha az ötszáz főnél több résztvevős szabadtéri rendezvény sportfesztivál, ott versenyzőként a koronavírus ellen nem védett, de a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is szerepelhet. Sportrendezvény az olyan verseny vagy mérkőzés, amelyen versenyzőként kizárólag a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló vehet részt, sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a szabadidős sportoló is.

Az egyéb rendezvények kategóriája

A sportrendezvénynek, kulturális eseménynek, családi eseménynek, magánrendezvénynek, sportfesztiválnak, zenés, táncos rendezvénynek nem minősülő úgynevezett egyéb rendezvényekre (beleértve a gyűléseket is) az alábbiak az előírások:

– Ha szabadtéren tartják, az ott foglalkoztatottakon kívül ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, akkor ott a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. Amennyiben ennél több személy van jelen (a sportfesztivál kivételével), akkor kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18 évnél fiatalabb személy vehet részt.

– Ha zárt térben tartják, az ott foglalkoztatottakon kívül kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt rajta.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személynek – kivéve a fellépőket – a maszkhasználat szabályait a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének a vezetője határozza meg. Ha a rendezvényen foglalkoztatott személy – ide szintén nem értve a fellépőket – a koronavírus elleni védettséget a rendezvény szervezőjének nem igazolja, akkor köteles a rendezvény befejezéséig maszkot viselni.

Ha a gyűlésen ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta. Ennél több résztvevőnél kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy lehet a helyszínen. A spontán gyűlés tilos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.