Jutalompontozzák a szabályosan közlekedőket

Hamarosan elérhető lesz az a kifejezetten az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság számára fejlesztett applikáció, az OBBPoint, melynek segítségével jutalompontokat gyűjthetnek azok az autósok, akik egy-egy útszakaszon betartják az érvényes sebességhatárokat.

2021. 07. 27. 10:30
null
Napokon belül bevezetheti a rendőrség a szabályosan közlekedők jutalompontozását Forrás: Közlekedésbiztonság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő újdonsággal jelentkezik napokon belül a magyar rendőrség. A Közúti közlekedési előéleti pontrendszerrel ellentétben a várhatóan augusztus első napjaiban induló OBBPoint felhasználói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek. Ismereteink szerint ez a világon az első „sebesség alapon működő hűségpont-rendszer” – írja a Közlekedésbiztonság című szakportál.

A rendőrség hamarosan megjelenő applikációja folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait.

Napokon belül bevezetheti a magyar rendőrség a szabályosan közlekedők jutalompontozását a közutakon
Fotó: Közlekedésbiztonság

A szoftver modern és intelligens. Minden szakaszon pontosan tudja, hogy mekkora a megengedett maximális sebesség, ahogy azt is, hogy hol vannak időszakos korlátozások. Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, például előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

A szakportál ismertetése szerint

az OBBPoint hamarosan letölthető lesz android és IOS változatban is. Egy gyors regisztráció után (csupán egy felhasználói név és e-mail cím kell hozzá) és máris futtatható. A program ettől kezdve automatikusan figyel, és a benne rögzített útszakaszok sikeres (értsd: gyorshajtás nélküli) teljesítéséért pontokat ír jóvá annak, aki regisztrál.

Jön az OBBPoint!
Fotó: Közlekedésbiztonság

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság titkárától kapott tájékoztatás szerint azonban nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat az OBBPoint alkalmazással, hanem az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett utazó másik felnőtt is. (A rendszert úgy tervezték meg, hogy egy autón belül két telefonon futtatható párhuzamosan.)

Berzai Zsolt alezredes elmondta a Közlekedésbiztonságnak: a még formálódó elképzéseik szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. A gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel. A gyerekek pedig az applikáció számukra kialakított programját használva különböző rendőr figurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik őket, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket, aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezettek szabályosan.

Az ORFK-OBB reménye szerint az efféle számítógépes játékok iránt amúgy is nyitott, azokkal szívesen játszó gyerekek alkalmasint majd felhívják a felnőttek figyelmét a szabályok betartásának fontosságára, mert az már nemcsak biztonságot jelenthet az autóban ülők (és persze más közlekedők) számára, hanem hasznos is, még ha az csak egy számítógépes játékban elérhető siker vagy egy kávé erejéig is elég egy benzinkútnál.

Fotó: Közlekedésbiztonság

Azonban a felnőttek is versenyezhetnek, és Berzai Zsolt ígérete szerint időben a tét is egyre nőhet. Az ORFK-OBB tervei szerint a szabályos közlekedéssel elért pontjaik alapján a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben majd külön ajándékokat sorsolnak ki. Ebben a játékban már akár értékes telefont vagy akár egy autót is lehet majd nyerni a későbbiekben.

Pénteken bemutató

Az OBBPoint applikációt a július 30-ára szervezett HUMDA Közlekedésbiztonsági Konferencia 2021 rendezvényen ismerteti meg az ORFK-OBB. A budapesti szemléletformáló konferencián az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI), az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Magyar Autóklub és a Vision Zero Egyesület szakmai előadásokkal, kiállításokkal szemlélteti a közlekedésbiztonság fontosságát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.