Hamis igazolással akarta átverni a rendőröket M. Richárd

Hamis munkáltatói igazolással akarta átverni a rendőröket a kijárási tilalmat megszegő, a sajtóban csak M. Richárdként emlegetett férfi, ezért a hatóság újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg – írta meg elsőként a PestiSrácok.hu. Az információt rendőri forrásból megerősítették a Magyar Nemzetnek.

2021. 04. 29. 12:05
M. Richárd
Budapest, 2017. augusztus 21. M. Richárd (k) a sajtónak nyilatkozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületénél 2017. augusztus 21-én. A bíróság elrendelte a házi őrizetét a férfinak, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. Két ember életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, miután két gépjármű összeütközött és az egyik a közeli trolibuszmegállóba csapódott. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál szerint az akkor még szabadlábon lévő M. Richárd január 11-én a XI., majd január 13-án a XII. kerületben is megszegte a kijárási korlátozást, az őt megállító rendőröknek pedig hamis munkáltatói igazolást mutatott be. A Nyugati téren lévő étterme akkor már zárva volt a járványügyi szabályok megsértése miatt, így semmilyen igazolást nem állíthattak ki neki, ráadásul az aláírás is hamis volt.

Ez történt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétség megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 43 és egy 21 éves férfi ellen. A megalapozott gyanú szerint a két férfi a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) korm.-rendeletben meghatározott kijárási tilalom alóli mentességük igazolására hamis aláírással ellátott és valótlan tartalmú munkáltatói igazolást mutatott be az őket ellenőrző rendőröknek 2021. január 11-én este Budapest XI. kerületében, majd két nappal később a XII. kerületben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki mindkét férfit, akik a gyanúsítás ellen panasszal éltek. A fiatalabb férfi az eljárás során szabadlábon védekezik, társa más ügyben letartóztatásban van.

M. Richárd hosszú évek óta közismert az éjszakai életben, napjainkban pedig ismételten a bűnügyi krónikák gyakori szereplője. Korábban a Hír TV Riasztás című műsorában interjút adva próbálta magyarázni a Dózsa György úti, két halálos áldozatot követelő közlekedési balesetét, ami miatt első fokon négy évre ítélték.

A jelenleg letartóztatásban lévő M. Richárdot hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják a BRFK munkatársai. Ám nézzük meg, hogy került vissza a a rácsok mögé, mi szerepelt eddig a bűnlajstromán, miért ült nyolc évet fegyházban, illetve mivel gyanúsítják napjainkban!

Alvilági háborúk

A Riasztás az előzményekről adott hírt. Eszerint már 1995-ben is többször megfordult a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A kétezres évek elején négy évre ítélték kábítószerrel való visszaélés miatt és többször kapott felfüggesztett börtön- és pénzbüntetést garázdaság miatt.

1999. április 19-én bomba robbant Szentendrén a Cinke utcában. A célszemély, Csüllög Zsigmond túlélte az alvilági merényletet, mint ahogy Radnai László, a fővárosi alvilág legerősebb embere is élve úszta meg a 90-es évek puskaporos éveit. 2004. augusztus 4-én délben az egyik kecskeméti bevásárlóközpontnál lévő benzinkút parkolójában kommandósok kapcsoltak le két autót: az egyikben hat fegyvert és több mint száz lőszert találtak. Pár perccel később a nemzetbiztonsági szakszolgálat rögzítette az egykori délszláv zsoldos, Szlobodan Sztojanovics aggódó telefonhívását, melyben a Radnai-féle alvilági szervezet egyik magas rangú emberével beszélt.

A kecskeméti rendőri akció után a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói letartóztatták a csoport fejét, Radnai Lászlót, Mészáros Pétert, Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és az akkor huszonhét éves Molnár Richárdot, akiket – több szerbbel együtt – már régóta megfigyeltek. A vád szerint Radnainak az egyik autókereskedő vagyonát akarták megszerezni, az alvilági háborúhoz kellettek a fegyverek. Távcsöves puskák, kalasnyikovok, Scorpion géppisztolyok és gránátok is érkeztek Szerbiából.

2006-ban Radnai László 12 évet, Molnár Richárd, a csoport erőembere, más források szerint katonája, katonai vezetője nyolc év fegyházat kapott bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete, és fegyvercsempészet miatt. Ezzel lezárult az úgynevezett kecskeméti maffiaper.

Napjaink eseményeit lapunk tudósításai alapján idézzük fel.

Megsérti az előírásokat

Letartóztatta a bíróság M. Richárdot, a kecskeméti maffiaper egykori elítéltjét – nyolc év fegyházat kapott –, a Dózsa György úti kettős halálos baleset egyik okozóját – írtuk január 18-án. A férfit zárt távközlési rendszeren kapcsolták a tárgyalóterembe, mivel egy koronavírus-gyanús személy kontaktja. A baleset okozása miatt tavaly első fokon négy évre ítélték. A büntetőeljárások során azonban – mint ahogy az ügyészség fogalmazott – szándékosan és kitartóan megsérti az előírásokat. A végzés kihirdetését követően M. Richárdért két civil ruhás nyomozó indult el a lakására, hogy végrehajtsa a letartóztatását.

A férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2020. szeptember 30-án

közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, garázdaság és testi sértés vétsége miatt – halmazati büntetésül – nem jogerősen négy év fogházbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék közleménye szerint az elsőfokú ítélet meghozatalát követően a bíróság M. Richárd bűnügyi felügyeletét rendelte el azzal, hogy magatartási szabályként előírta: Budapest és Pest megye közigazgatási területét nem hagyhatja el, tartózkodási helyét pedig engedély nélkül nem változtathatja meg.

Ismét engedély nélkül vezetett

A kényszerintézkedés elrendelését követően a nyomozó hatóság szabálysértési eljárást kezdeményezett M. Richárddal szemben, mivel

2020. október 7-én – a közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – engedély nélkül vezetett Budapest belterületén. (A Dózsa György úti balesetkor sem volt érvényes jogosítványa.)

A Központi Nyomozó Főügyészség

2020. november 2-án nyújtott be vádiratot kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, kétrendbeli hivatali vesztegetés, háromrendbeli közokirat-hamisítás, valamint bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt

M. Richárd ellen.

A letartóztatásról szóló eljárásban megállapították:

2021. január 1-jén újabb – szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt intézkedtek M. Richárddal szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott egy budapesti étterem alagsorában társaival együtt kábítószert fogyasztott. Ismerőseivel a kijárási tilalom szabályait is megszegte.

A hatóságok hivatalos közleménye szerint a terhelt büntetett előéletű, korábban többek között emberölés előkészületének bűntette, bűnsegédként elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés és kábítószerrel visszaélés bűntette miatt ítélték szabadságvesztésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.