Letartóztatták a szabályokat semmibe vevő M. Richárdot

A Dózsa György úti kettős halálos baleset okozójáért két civil ruhás nyomozó indult el a lakására.

2021. 01. 18. 18:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatta hétfőn a bíróság M. Richárdot, a kecskeméti maffia-per egykori elítéltjét – nyolc év fegyházat kapott –, a Dózsa György úti kettős halálos baleset egyik okozóját. A férfit zárt távközlési rendszeren kapcsolták a tárgyalóterembe, mivel egy koronavírus-gyanús személy kontaktja. A baleset okozása miatt tavaly első fokon négy évre ítélték. A büntetőeljárások során azonban – mint ahogy az ügyészség fogalmazott – szándékosan és kitartóan megsérti az előírásokat. A végzés kihirdetését követően M. Richárdért két civil ruhás nyomozó indult el a lakására, hogy végrehajtsa a letartóztatását.

M. Richárd a bíróság Fő utcai épületében. Korábban ő koordinálta az alvilág erőszakos akcióit is
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Most a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának másodfokú tanácsa rendelte el M. Richárd letartóztatását. Legutóbb 2020. szeptember 30-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság

közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, garázdaság és testi sértés vétsége miatt – halmazati büntetésül – nem jogerősen négy év fogház büntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte, fellebbezések miatt nem jogerősen.

A törvényszék közleménye szerint az elsőfokú ítélet meghozatalát követően a bíróság M. Richárd bűnügyi felügyeletét rendelte el azzal, hogy magatartási szabályként előírta számára: Budapest és Pest megye közigazgatási területét nem hagyhatja el, tartózkodási helyét pedig engedély nélkül nem változtathatja meg.

A kényszerintézkedés elrendelését követően a nyomozó hatóság szabálysértési eljárást kezdeményezett M. Richarddal szemben, mivel

2020. október 7-én – a közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – engedély nélkül vezetett Budapest belterületén. (A Dózsa György úti balesetkor sem volt érvényes jogosítványa.)

A Központi Nyomozó Főügyészség

2020. november 2-án nyújtott be vádiratot kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, két rendbeli hivatali vesztegetés, három rendbeli közokirat-hamisítás, valamint bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt

M. Richárd ellen.

A letartóztatásról szóló eljárásban megállapították:

2021. január 1-jén újabb – szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt intézkedtek M. Richárddal szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott egy budapesti étterem alagsorában, társaival együtt kábítószert fogyasztott. Ismerőseivel a kijárási tilalom szabályait is megszegte.

A terhelt büntetett előéletű, korábban többek között emberölés előkészületének bűntette, bűnsegédként elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés és kábítószerrel visszaélés bűntette miatt ítélték szabadságvesztésre.

A bíróság megállapította, hogy a kábítószer birtoklás miatt korábban folyamatban volt büntetőeljárás során az ügyészség a nyomozás feltételes felfüggesztését rendelte el, melynek időtartamára a vádlottat pártfogó felügyelet alá helyezte, valamint kötelezettségként előírta számára, hogy legalább hat hónapig tartó kábítószer-használatot kezelő ellátáson, vagy megelőző-felvilágosító foglalkozáson vegyen részt. A terhelttel szemben időközben újabb büntetőeljárás is indult, ami megalapozza a bűnismétlés reális veszélyét. A fentiekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés hiányában reális annak az esélye, hogy a terhelt újabb – szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett – bűncselekményt követne el.

A végzéssel szemben az ülésen jelen lévő ügyész a szökés, elrejtőzés veszélyének megállapítása, a védő és a

vádlott a kényszerintézkedés elrendelése miatt jelentett be fellebbezést.

Részlet az ügyészség letartóztatási indítványából

„Az újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja arra enged következtetni, hogy a vádlott szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat, ettől a büntetőeljárás ténye és az enyhébb kényszerintézkedés sem tartja vissza. A bűnismétlés valós és fokozott veszélye miatt a Fővárosi Főügyészség indítványt tett a bírósághoz, hogy rendelje el a vádlott letartóztatását.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.