Karácsony sorosista álbérharcot folytat

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely csatlakozott az Egy lépéssel közelebb kampányhoz, a fővárosi önkormányzat női munkavállalói nem nagyon számíthatnak bérnövekedésre. Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki főpolgármester Soros-szervezetek akciói­ba vonja be Budapestet.

2020. 03. 11. 6:05
null
Gy. Németh Erzsébet milliós főpolgármester-helyettesi fizetésén biztosan nem kell változtatni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi önkormányzatnál 868-an dolgoznak, ebből 102 fő szerződése tartozik a munka törvénykönyve (Mt.) általános rendelkezései alá – tudta meg a Magyar Nemzet annak kapcsán, hogy március 8-án, a nemzetközi nőnapon Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester bejelentette, hogy

az önkormányzat csatlakozott az Amnesty International Magyarország Egy lépéssel közelebb kampányához.

Karácsonyék azt vállalták, hogy megvizsgálják és nyilvánosságra hozzák a fér­fiak és nők közötti bérkülönbségeket az önkormányzatnál, és ha találnak ilyet, azonnal felszámolják. Mint kiderült, 766 dolgozó közalkalmazott vagy köztisztviselő, rájuk a bértábla vonatkozik, amely kizárja a nő–férfi megkülönböztetést, mivel a szolgálati idő, a végzettség, valamint a beosztás határozza meg a fizetést.

Gy. Németh Erzsébet milliós főpolgármester-helyettesi fizetésén biztosan nem kell változtatni
Fotó: Havran Zoltán

Az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók esetében a diszkrimináció tilalma az, ami kétségessé teszi, hogy lenne érdemi, bizonyítható bérkülönbség az ugyanazon munkakörben, ugyanolyan hosszú ideje dolgozó nők és férfiak körében.

A főváros lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonú, kezelésű cégek közül a BKK és a BKV már csatlakozott a kezdeményezéshez. – A többi cégnél folyamatban van annak feltérképezése, hogyan tudnak részt venni a kezdeményezésben, és a béregyenlőségen kívül milyen más megoldandó feladatok vannak a női-férfi bérkérdést illetően – tették hozzá.

Azt is megtudtuk, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs arról összesítése, hogy az általa tulajdonolt, vagyonkezelt cégeknél hány munkavállaló dolgozik. A önkormányzat indokolása szerint azért nincs összesítésük, mert az úgynevezett fővárosi cégek önálló adatkezelők.

Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki többségű főváros fontos kérdésekben

mindössze szimbolikus, komoly anyagi kiadással vagy jogszabályi változtatással nem járó látszatintézkedéseket tesz.

A mostani esethez hason­lóan Karácsony hivatalba lépését követően azonnal klímavészhelyzetet hirdetett, ami valójában egy üres deklaráció. A klímavészhelyzethez hasonló intézkedés volt az antikorrupciós, átláthatósági csomag is.

Az Ez a minimum! antikorrupciós minimumprogramot a Transparency International Magyarország a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val közösen dolgozta ki. A szimbolikus vállalásokban az is közös, hogy

Karácsony egytől egyig a Soros György által támogatott, magukat civilnek mondó szervezetekre támaszkodik.

Mint azt Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő korábban lapunknak kiemelte: 2012 és 2018, azaz az utolsó felmérés adatai szerint az EU-ban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben – 20,1 százalékról 11,2 százalékra – a nemek közti átlagbérkülönbség. A szakember szerint

az ellenzéki pártok bérszakadékra vonatkozó híresztelései félrevezetők,

a nemi egyenlőtlenségek a nyugat-euró­pai tagállamokban képezik közbeszéd tárgyát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.