Saját dolgozói pihenésén spórol Karácsony Budapestjének közműcége

Átlagosan ötven százalékkal, egyes üdülők esetében helyenként csaknem duplázva emelte meg dolgozói „kedvezményes” üdülési lehetőségének költségét az FKF Zrt. vezetése – értesült lapunk. Mindezt azzal indokolják, hogy piaci árszintre kell emelniük az ellentételezést. Így viszont komoly többletköltségeket rónak a pandémia idején is folyamatos zavartalan szolgáltatást biztosító és pihenni vágyó munkavállalóikra, mivel az eddig minden évben osztott féléves jutalmak júniusi kifizetése sem történik meg.

Magyar Nemzet
2021. 06. 21. 17:32
null
Karácsony Gergely főpolgármester új kukásautókat ad át Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt esztendőkben csak főszezonban mintegy 350 FKF Zrt.-nél dolgozó munkavállaló, családtagjaikkal együtt hozzávetőlegesen 1000-1300 ember élhetett azzal a lehetőséggel a cég 2700 dolgozója közül, hogy a fővárosi tulajdonú vállalat valamely üdülőjében pihenje ki az első félév fáradalmait és kedvezményes áron nyaralhasson együtt családjával. Ennek a jelek szerint vége. A lapunk birtokába került adatok szerint ugyanis a cég átlagosan mintegy ötven százalékkal emeli a dolgozók nyaralási lehetőségének költségeit, de akad olyan üdülő is, ahol majdnem duplájával kell majd többet fizetni éjszakánként, mint 2020-ban.

A leginkább vérlázítónak mégis az tűnik, ahogy a Mártha Imre vezette közmű cég indokolja az áremelést. Azt állítják ugyanis, hogy mivel a fővárosi tulajdonú cég piaci szereplő, a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatás költségtérítését is – törvényi kötelezettség nyomán – a piaci árszinthez kell igazítaniuk.

Ennek némiképp ellentmond, hogy a költségtérítési szint megemelése minden igénybe vevőre vonatkozik, egy hároméves gyermekre vagy egy 12 évesre is. Ha valaki ilyen korú gyermekkel jelentkezik be egy valóban piaci alapon működő szálláshelyre, ott átlagosan ötven-hetven százalékos kedvezményt kínálnak a gyermekek után, míg az FKF Zrt. üdülőiben utánuk is százszázalékos árat kell majd fizetni.

Akad olyan üdülő is, ahol majdnem duplájával kell majd többet fizetni éjszakánként
Fotó: Kurucz Árpád

Lapunk kérdésére Király András az FKF munkavállalóit is magába tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke megerősítette az áremelés tényét.

– A munkáltató egyoldalúan döntött az árak megemeléséről, holott ez korábban minden évben a bértárgyalások részét képezte

– fogalmazott az érdekképviseleti vezető, aki ugyanakkor hozzátette: mivel az ügyben még tárgyalásokat folytatnak a munkáltatóval, „nem lenne fair”, ha további részleteket árulna el a munkavállalókat hátrányosan érintő áremelésről.

Az eddig minden évben osztott féléves jutalmak júniusi kifizetése sem történik meg
Fotó: Kurucz Árpád

Az áremelés mögött az állhat, hogy a kedvezményes és a piaci ár közötti különbség után az FKF Zrt.-nek kellene adóznia,

így a jelek szerint a Karácsony Gergely vezette főváros közműcége inkább a dolgozókkal fizetteti meg a pihenésük költségeit, csak hogy saját adóterhein csökkentsen. Ez különösen pikáns annak fényében, hogy a főpolgármester korábban kijelentette: a közműcégek költségvetésében előirányzott költségmegtakarítások nyomán egyetlen munkavállaló sem járhat rosszul.

Ez viszont már akkor sem lehetne igaz, ha a dolgozók a tavalyi nyomott árakon nyaralhatnának, ugyanis lapunk úgy tudja, a munkavállalóknak eddig minden év júniusában megítélt féléves jutalmak (ami eddig nyilván hozzájárult a nyári pihenés megszervezéséhez) kifizetése sem történik meg júniusban, mivel a cég 2020-ban is veszteséget termelt és a 2021-es naptári évre is deficittel számol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.