Sok édesanyánál a bruttó nettóvá válik a szülést követő fél évben

A kormányzat július 1-jétől vezette be a csed100-at, azaz felemelte a csecsemőgondozási díjat a korábbi fizetés 100 százalékára. A csedből csak személyi jövedelemadót vonnak le, ami eleve előnyösebb helyzetbe hozza az édesanyákat, de az adókedvezményeknek köszönhetően a korábbi bruttó fizetés akár nettóvá is válhat – írja a Kopp Mária Intézet (Kincs) közleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: Kincs2021. 07. 04. 10:01
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csecsemőgondozási díj, amelyet korábban a balliberális kormányok terhességi gyermekágyi segélynek hívtak, ma már korántsem egy segélyszerű ellátás, hanem olyan óriási segítség a gyermeket vállaló családoknak, édesanyáknak, amely kifejezetten előnyös anyagi helyzetbe hozza őket a szülést követően ahhoz képest, mint amikor még nem volt gyermekük – mutat rá a Kopp Mária Intézet (Kincs) közleményében. Mint írják,

a baba első fél éve alatt több pénzt kapnak, mint amikor még dolgoztak, hiszen a csedből járulékokat nem, csak a személyi jövedelemadót vonják le.

Ennek köszönhetően egy nőnek, akinek például 300 ezer forint volt a bruttó fizetése és ebből korábban 200 ezer forintot vitt haza, a szülést követően már 255 ezer forint jár.

Akik érvényesítik a csedből az adókedvezményeket, még ennél is jobban járnak – hívja fel a figyelmet a Kincs. A negyedik vagy többedik gyermeküket szülő nők eleve mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, az ő esetükben a bruttó és nettó csed összege megegyezik.

Jövő év január 1-jétől pedig ugyanez fog vonatkozni azokra a fiatal, 25 év alatti anyukákra is, akik a szülést megelőzően már dolgoztak, hiszen ők is szja-mentességet fognak élvezni.

Ezen két csoporton kívül pedig azoknál is van esély a korábbi bruttó fizetés nettósítására a csed, azaz a szülési szabadság hat hónapos időszaka alatt, akik igénybe veszik a családi adókedvezményt. Ahhoz, hogy a maximális adókedvezményre jogosultak legyenek és így a bruttó csedük összegét kapják meg nettó összegként, egy gyermeknél elég, ha a csed minimum havi bruttó összege 66 670 forint, két gyereknél pedig 266 670 forint, nekik csak az e fölötti rész után kell a 15 százalékos szja-t megfizetni. Aki a harmadik gyermekekét szüli, 660 ezer forintig élvez adómentességet.

A gyermek féléves korát követően a gyed folyósítása mellett már korlátlanul dolgozhatnak a szülők.
Fotó: Havran Zoltán

A Kincs közleményéből kiderül, hogy a csedre jogosult édesanyák köre a magas női foglalkoztatásnak köszönhetően jelentősen nőtt az elmúlt években.

Ma átlagosan havonta 30 ezer édesanya kap csedet, 2011-ben még csak 24 ezer körüli volt ez a szám.

Július 1-jétől azok is az új, kedvezőbb feltételek mellett kapják a csecsemőgondozási díjat, akiknek már megszületett a gyermekük, de még a fél évig tartó szülési szabadságon vannak. Ez a 168 napos időszak egyébként már elkezdődhet a szülést megelőző negyedik héttől is. A csed igénylésével egyúttal a gyed igénylése is megvalósul, nem kell azt külön kérvényezni. A csed alatt nem lehet dolgozni, de a gyermek féléves korát követően a gyed folyósítása mellett már korlátlanul dolgozhatnak a szülők.

A csecsemőgondozás időszaka, a gyermek első fél éve minden édesanya számára emlékezetes, a nehézségei ellenére is csodálatos időszak, amely meghatározó jelentőségű a gyermek és az anya közötti kötődés kialakulása szempontjából – fogalmaz a Kincs. Kopp Mária szavaival:

„a gyermekek világrahozatala és szoptatása, a biztonságos korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása a nők elidegeníthetetlen feladata”.

Ehhez a kiváltságos, különleges időszakhoz biztosít most korábban és másutt a világon még nem látott, még nagyobb támogatást a magyar családpolitika – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.