Tíz rektor keres kétmillió felett

Bruttó 1,3 millió és 2,7 millió forint között keresnek havonta az állami felsőoktatási intézmények rektorai, a kancellárok havi keresete pedig 1,1 és 2,6 millió között mozog – tudta meg a Magyar Nemzet. Az egyetemi vezetők juttatásai az elmúlt öt évben nem emelkedtek érdemben, a nagyobb állami vállalatok vezérigazgatói, illetve külföldi egyetemek rektorai e tekintetben jócskán lekörözik őket.

Csókás Adrienn
2019. 09. 23. 5:55
null
Hallgatók előadáson a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 állami felsőoktatási intézmény közül tíz olyan van, ahol a rektor és a kancellár is kétmillió forint feletti bruttó fizetést kap – értesült a Magyar Nemzet. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott béradatok szerint a legjobban fizetett rektor az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) élén álló Borhy László, illetve a Debreceni Egyetemet (DE) irányító Szilvássy Zoltán, 2,7 milliós fizetésükkel ők vezetik a listát. Százezer forinttal elmaradva követi őket Merkely Béla (Semmelweis Egyetem), a dobogóról pedig éppen lemaradt a még mindig két és fél millió forint felett kereső Miseta Attila (Pécsi Tudományegyetem). A sor másik végén Szilágyiné Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola (EJF) rektora áll, akinek „mindössze” 1,36 millió forint jár havonta. Igaz, a főiskola 361 fős hallgatói létszáma is bőven elmarad a nagy tudományegyetemek huszonezres, pláne az ELTE harmincezret is meghaladó diáklétszáma mögött.

Az egyetemek gazdasági irányítását végző kancellárok fizetése a rektorokéhoz hasonló nagyságrendű: 1,1 és 2,6 millió forint között mozog. Az ő bérük egyébként a legtöbb helyen 2-400 ezer forinttal alatta marad a tudományos vezetésért felelős rektorokénak. Vannak azért kivételek, Pécsen csak bruttó ezerötszáz forint a különbség, Szegeden pedig a kancellár kap többet, igaz, csak 12 ezer forinttal. A kancellárok között szintén az EJF és a DE áll a lista végén és elején.

Az adatokból az látszik, hogy az orvosegyetemeken jellemzőek a magasabb fizetések: a Semmelweisen 2,6 és 2,5 millió a két vezető bére, Debrecenben 2,7 és 2,6 millió forint (előbbi összeg a rektoroké), míg Pécsen mindkettőjüknek 2,5 millió forint jár, Szegeden pedig 2,3 millió. Alacsonyabb összegek elsősorban a művészeti egyetemeken jellemzők: a Magyar Táncművészeti Egyetemen 1,6 és 1,5 millió forint a vezetők bruttó juttatása, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a rektoré 1,8, a kancelláré közel 1,3 millió forint.

Hallgatók előadáson a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A felsőoktatási vezetők fizetése egyébként nem emelkedett jelentősen az elmúlt időszakban. Lapunk korábbi összeállításaiból kiderül, már 2013-ban is másfél-kétmilliós bruttókat kaptak, akkor hét rektor keresett kétmillió forint felett, élen a Budapesti Corvinus Egyetem és a Semmelweis Egyetem vezetőjével. A fizetéseket egyébként 2010-ben központilag visszavették, az intézkedés előtt ugyanis volt év, amikor a (ma már nem önálló intézményként működő) Károly Róbert Főiskola vezetője 4,1, a Szent István Egyetem első embere pedig 4,7 milliós bruttó bért vihetett haza.

Nemzetközi összehasonlításban egyébként a rektoraink illetménye nem számít soknak. Az Egyesült Királyság hasonló hallgatói létszámmal bíró intézményeiben négyszer annyi pénzt kapnak a felső vezetők, mint a magyarok. A lapunk által megvizsgált tíz brit egyetemen (370 fontos árfolyammal számolva) 11 és 14 millió forint közötti összegnek megfelelő havi juttatásban részesülnek. A Shanghai Ranking világranglistán az ELTE-hez legközelebb álló University of Bath rektora 14 és fél millió forintot keres, ezzel ő az egyik legjobban fizetett brit rektor. Oxford, illetve Cambridge világhírű egyetemein átszámolva 11, illetve 13 milliót tesznek zsebre a rektorok.

Ausztráliában, Sydney és Melbourne felsőoktatási intézményeiben ennél is jobban elszabadultak a fizetések: havi 30 millió forint körül alakul az egyetemi vezetői alapbér. Az Amerikai Egyesült Államokban nagy a szórás: miközben a Southampton University rektora 423 ezer dolláros éves fizetésért, vagyis havi tízmillió forintért dolgozik, a Georgia Institute of Technology és az Arizona State University vezetői háromszor ennyit kapnak, a Wilmington University vezetője pedig csaknem öt és fél millió dollárt keres egy évben, ami nem kevesebb, mint havi 135 millió forintot jelent.

A hazai vállalati vezetők körében, állami cégek esetén is egyre jellemzőbbek a sokmilliós havi fizetések. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója például a cég honlapján közzétett adatok szerint ötmillió forintos alapbérrel rendelkezik, helyettesei pedig 2,6 és 3,5 millió forint közötti fizetést kapnak. A Volán elnök-vezérigazgatója bruttó négymilliót keres havonta (helyettesei 2,3 millió forintot), de nem lehet oka panaszra a 2,4 milliós fizetésű MTVA-vezérnek sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.