Toroczkai: Minden kilépés fájdalmas

Pár ember kilépése nem roppantja össze a Mi Hazánk Mozgalmat, mindez az önkormányzati választásokra nem lesz hatással — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Toroczkai László. A Mi Hazánk elnöke szerint a cigánysággal kapcsolatos problémákat akkor sem szabad a szőnyeg alá söpörni, ha egyes tagoknak ez elfogadhatatlan. A pártelnök állítja, júliusi kongresszusukon az elmúlt év mellett értékelik a kilépések mögött húzódó okokat is. Leszögezte ugyanakkor: nem hajlandó megalkuvásból vagy félelemből a magyarság létét, jövőjét veszélyeztető problémákat kikerülni.

2019. 06. 26. 6:19
null
„Európa első nemzeti radikális zöldpártja ki fogja nőni magát” Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tűnik, nem mindenkinek jelentett akkora sikert az EP-választáson elért 3,3 százalékos eredmény, hogy maradjanak is a Mi Hazánkban. Mi okozza a törést?

– Több ezer jelentkezőnk, ezer fő körüli regisztrált tagunk van. Ehhez képest öt ember kilépése nem roppantja meg a pártot. Ez egy új politikai mozgalom, elkerülhetetlen, hogy formálódik, a tagok pedig ezzel vagy együtt haladnak, vagy nem. Ez ilyenkor, mindössze kilenc-tíz hónap után egyelőre még egy természetes folyamat.

– Ilyen könnyedén túllép rajta?

– Szó sincs róla. Én nem vagyok Vona Gábor vagy Gyöngyösi Márton, hogy örömmel fogadjam, ha egy tagunk kilép, és még párat utánuk lökjek. Nekem ez fáj. Természetes folyamat ugyan, de nem örülök neki.

– A Mi Hazánkat elhagyók az okok között személyi ambíciókat, rossz elnökségi döntéseket említettek.

– Mind az öt kilépőnk más-más miatt hagyta el a pártot. A siófoki önkormányzati képviselőnk például kizárólag magánéleti, családi okok miatt lépett ki, de olyan is van, aki szerint a jelenlegi elnökséggel nem elég néppártos a Mi Hazánk.

– Talán a legnagyobb érvágás, hogy elsőként Ferenczi Gábor alelnök és pártalapító, Devecser polgármestere jelentette be távozását. Erről tudott előzetesen?

– Nem tudtam róla. Miután a Facebookon jelentette be a kilépését, és előzetesen engem nem értesített, a sajtóból tudtam meg. Mindezt ráadásul egy nappal az előtt az elnökségi ülés előtt tette, ahol a párt jövőbeli irányvonaláról cseréltünk eszmét. Örültem volna, ha ott mondja el, hogy mivel nem értett egyet. A távozásához ugyanakkor helyi, Veszprém megyei személyi konfliktusok is vezettek.

– Állítása szerint a vezetőség önhatalmúlag hozott döntéseket.

– Ezeken a találkozókon mindig mindent átbeszéltünk, sokszor éjszakába nyúlóan. Nyilván volt olyan javaslat, amivel az elnökség nem értett egyet, vagy Ferenczi Gábor álláspontja nem győzte meg az elnökség többségét, de a demokrácia már csak ilyen.

– Az alelnök azzal sem értett egyet, hogy a Mi Hazánk a cigányokat a bűnözéssel azonosította.

– Ferenczi Gábor egy olyan településen polgármester, amelynek harmada cigány lakos. Érthető, hogy az önkormányzati választás közeledtével esetleg úgy érzi, hogy ezt a témát kerülni kellene. De azért ne felejtsük el, hogy 2012-ben Ferenczi Gábor még velem együtt tüntetett egy kifejezetten kemény felvonuláson Devecserben, amelyet pont azért hirdettünk meg, mert a helyi cigányok magyarokra támadtak. Ferenczi Gábort ezután választották a város polgármesterévé. Ez is mutatja, hogy a cigánysággal kapcsolatos problémákat óriási hiba lenne a szőnyeg alá söpörni.

– Devecserhez hasonlóan máshol is javulhatott a helyzet.

– A magyar–cigány együttélés problémái csak súlyosbodtak. Egyik kormány sem oldotta meg vagy kezelte ezt. Törökszentmiklós megmutatta, hogy a cigányság az elmúlt években jóval szervezettebben működik, a bűnözői csoportok agresszívabbak, de ami még fontosabb, hogy megjelentek, megerősödtek azok az úgynevezett roma jogvédők, akik valótlanságokkal hergelik, uszítják a cigányságot. Balogh „Paci” Lajos jogvédő például azt a rémhírt terjesztette, hogy gárdisták, betyárok, nemzeti légió­sok cigányokat támadtak meg Törökszentmiklóson. Később a helyi rendőrség is közleményben cáfolta ezt a hírt. Ráadásul a szókimondó tüntetésünk és az utcán szórakozásból ártatlan embereket verő helyi cigány bűnöző rács mögé juttatásával az egész országban Törökszentmiklóson és Jász-Nagykun-Szolnok megyében értük el a legjobb eredményt az EP-választáson: a városban és környékén 15 százalékkal másodikként végeztünk a Fidesz mögött. Ez is azt mutatja, van probléma ezen a téren, amivel igenis foglalkozni kell.

„Európa első nemzeti radikális zöldpártja ki fogja nőni magát”
Fotó: Bach Máté

– Mennyire rontja az esélyeiket a helyhatósági választás előtt ez a néhány távozás?

– Az önkormányzati választásokra nem lesz hatással. Persze, ahogy mondtam, minden kilépés fájdalmas és gyengülés, de nem rendítette meg a pártot, hiszen folyamatosan csatlakoznak is hozzánk, sok az új belépő is, formálódik a pártunk. Több független jelölttel is tárgyalunk, és bízunk abban, hogy minél több helyen tudunk majd jelölteket állítani.

– Elemzik még a távozások mögött meghúzódó okokat vagy mennek tovább, mintha mi sem történt volna?

– Július közepén tartunk egy kongresszust, ahol minden tagunk jelen lesz, és akár egyesével elmondhatják, mit gondolnak a vezetésről, az irányról. Mindenképpen értékeljük az elmúlt évet, ezen belül a kilépéseket is.

– Biztos, hogy szükség van nemzeti radikalizmusra?

– Tisztában vagyok azzal, hogy a jelenlegi helyzet nem nekünk kedvez, balliberális kormány alatt nyilván könnyebb lenne a nemzeti radikalizmust erősíteni az emberekben. Jelenleg három kommunikációs lehetőség van. Az első a migráció, amit a Fidesz teljesen kisajátított, de ettől függetlenül ebben a kérdésben mi támogatjuk a kormányt, hiszen az első a nemzet, márpedig a nemzet érdeke, hogy bármilyen tömeges migrációt megakadályozzunk. A másik az „Orbán-gyűlölet”, ami a balliberális tömb kommunikációja, ezzel a primitív „O1G-zéssel” mi nem tudunk és nem is akarunk azonosulni. Harmadik lehetőségként nekünk olyan karakteres témákra van szükségünk, olyan valódi társadalmi problémákkal kell foglalkoznunk, mint a magyar–cigány együttélés gondjai, de mondhatnám akár a környezetvédelmet is. Ezt a témát nem sajátíthatja ki az életképtelen balliberális oldal. A Mi Hazánk a Zöld Hazánk szekcióval az első nemzeti radikális zöldpárt Európában, és nincs kétségem afelől, hogy ki fogja nőni magát, mert a környezetvédelem fontosabb, mint valaha.

– A Mi Hazánk mit fog jelenteni a jövőben?

– Én a nemzeti radikalizmus alatt azt értem, amit az elmúlt 25 évben értettem, vagyis radikálisan kimondani az igazságot és gyökeres változásokat elérni. Nem vagyok hajlandó megalkuvásból vagy félelemből kikerülni bizonyos, súlyos társadalmi problémákat, amelyek a magyarság létét, jövőjét veszélyeztetik. Az a Jobbik teljes megsemmisüléshez vezető útja lenne, amely az ellenséghez dörgölőzik, sikert remélve, az elveket feladva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.