időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Romokból lett gyógynövényház Ópusztaszeren

Forrás: Lakáskultúra
2021.06.20. 13:49
borítókép

A hely egy közel kétezer négyzetméteren elterülő gyógynövénykerttel, festői környezetben fekszik.

Az év homlokzata pályázáton középületek sorában már többször szerepelt az egykori szeri monostor romjaira épült Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban lévő Gyógynövényház – olvasható a Lakáskultúra.hu cikkében.

A középkorban az Alföld és az egész ország egyik legjelentősebb szerzetesi intézményeként tartották számon a Bor–Kalán nemzetség – amelynek Bánk bán is tagja volt – által a XII. században alapított szeri bencés monostort. A virágzó gazdasággal rendelkező mezőváros a hódoltság idejét megelőzően forgalmas kereskedelmi központ volt a Buda–Szeged–Balkán-útvonalon. Azonban ez sem menthette meg a török pusztítástól. Akárcsak a település, a monostor is elhagyatottá vált. A környékbeli templomokból és várakból mindössze romok maradtak. A XVIII. században a templom nyugati homlokzata még állt, erről Pallavicini Ede 1832-es festménye tanúskodik, aztán lassan ez is az enyészeté lett.

A kép illusztráció Fotó: MTVA/Oláh Tibor

Gyógynövényház az Emlékparkban

Bár az egykori homlokzatot nem lehetett megmenteni, Szer monostorának emlékét, a helyi kulturális örökséget őrzi az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Itt kapott helyet a Gyógynövényház, amely gyógynövényeket feldolgozó és szárító részleggel, palántaneveldével, egy egyedülálló ökobolttal. A hely egy közel kétezer négyzetméteren elterülő gyógynövénykerttel várja a látogatókat a festői környezetben.

Az érdeklődők széles körű ismereteket szerezhetnek a középkori gyógynövénytermesztésről és -feldolgozásról. A kertben egy tízezer tőből és 65 fajból álló gyűjtemény található. Itt kizárólag olyan növények, amelyeket a régészeti kutatások alapján egykor itt termesztettek a szerzetesek. A feldolgozásba is bekapcsolódhatnak a vendégek, és megismerkedhetnek az évszázadok során a bencések által felhalmozott tudással. A látogatók megismerhetik a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat. A kertet úgy alakították ki, hogy jól nyomon követhető legyen az a rendszer, amely a középkori kolostori kertkultúrát jellemezte. Emellett fontos szerepet kapnak benne a jelenkor embere számára hasznosítható megoldások.

Modern múltidézés

Az épület tervezői magától értetődő módon alkalmazták a modern technika vívmányait, többek között a megújuló energiaforrásokat: az elektromos áramot például napelemek szolgáltatják. A fúrt kút mellett esővízgyűjtő tartályt is telepítettek. Ez egyszerre ötezer liter csapadékvizet képes tárolni, így a hatalmas kert öntözését teljes egészében természetes források biztosítják.

A homlokzat az épület arca, megmutatja a benne élők ízlését, stílusát. A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny célja, hogy minél szebb homlokzatok tervezésére inspirálja a szakembereket, és egyúttal segítse a kreatív elképzelések valóra váltását.