időjárás -2°C Mária 2021. December 8.
logo

Lakberendezési praktikák: kézmosók és mosdók

Forrás: Lakáskultúra
2021.10.20. 10:32

Bárki tervezhet tökéletes otthont néhány szabály betartásával. Apró lakberendezési tippeken keresztül megtanulhatjuk, hogy mire figyeljünk oda otthonunk tervezésekor.

Egy harmonikus, jól működő otthon kialakítására szinte bárki képes lehet a megfelelő szabályok betartása mellett. Most a mosdók és kézmosók elhelyezésének szabályaival és a helyigényekkel ismerkedhetünk meg – írja a Lakáskultúra.

Mire figyeljünk oda mosdók tervezésekor?

Ahány felhasználó annyiféle igény lehet a mosók magasságának meghatározásakor. Szempont lehet a falhasználók magassága, szokásaik de akár egészségügyi állapotuk is.

A mosdót általában tisztálkodásra, kézmosásra, fogmosásra használjuk, míg egy kisebb kézmosóban – méretéből adódóan is – valóban csak kezet mosni lehet kényelmesen.

Ha mosdót tervezünk akkor az alábbiakat kell figyelembe vennünk:

  • hogyan szeretjük használni a mosdót?
  • mit szoktunk meg a használat során?
  • milyen magasak a mosdó használói?
  • mire fogjuk használni a mosdót?

A régi megszokott sztenderd magasság a padlótól 80 cm. Ebben a magasságban kényelmesen a mosdó fölé lehet hajolni arcmosáskor és nem folyik végig a karunkon a víz. Az újabb generáció termetre azonban már kicsit magasabb így ezek a régi méretek felfele tolódnak.

rajz, grid, kézmosó
Fotó: Grid Enteriőr

Fotó: GRID Enteriőr

Az ábrán látható, hogy míg egy kézmosó esetében a 90-100 cm magasság is ideális lehet és 50 cm hely elég a szaniter előtt, addig egy funkciójában eltérő mosdónál már a 80-90 cm magasság ideális és minimum 60 cm-re lesz szüksége az azt használónak. Ezek betartásával észrevétlenül lesz kényelmes és jól használható az életterünk.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash