időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

A téli kertek főszereplői: a díszfüvek

Forrás: Lakáskultúra
2021.12.30. 16:29
borítókép

Nyáron elsiklik felettük a tekintetünk, de télen előtérbe kerülnek. Minden, amit a díszfüvekről tudni érdemes.

A nemzetközi trendeket követő kerttervezők és kertész szakemberek hazánkban az új évezred elején kezdték el népszerűsíteni ezeket a hálás növényeket, az itthoni évelőkertészetek felfutásának köszönhetően pedig mára rohamosan kibővült, illetve könnyebben elérhetővé vált a faj- és fajtaválaszték – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

Fotó: Pixabay

Melyik fajtát hova?

Magánkertekben az egyik leggyakoribb csoport a csenkeszeké. A kis növésű deres csenkesz (festuca pallens) és medvecsenkesz (f. gautieri) ültetésénél két dologra kell ügyelni: meleg, napsütéses helyre kerüljenek, ahol legalább napi 6-8 órán át éri őket a nap, illetve a talajuk legyen laza, homokos-morzsalékos, jó vízáteresztő képességű. Agyagos, kötött talaj esetén pusztulásra vannak ítélve, mert a tövük rövid távon kirohad, és legfeljebb a következő nyarat élik meg.


A díszfüvek említésekor a legtöbb ember a pampafűre, a parkok és magánkertek egyik legszebb évelő díszére gondol. Az őszre fehér vagy rózsaszín bugavirágzatot nevelő, akár 3 m magasságot is elérő óriás pampa füvet (cortaderia selloana) azonban gyakran összekeverik valamelyik virágosnáddal. Utóbbi szintén nagyra nő, de világosbarna szálas bugavirágzata sokkal jelentéktelenebb.

 

A két fajt fiatal korukban, virágzatuk nélkül is könnyen megkülönböztethetjük egymástól, ha tudjuk, hogy a valódi pampafű levelének széle fogas-szúrós, beleakad a ruhánkba és könnyen elvághatjuk vele az ujjunkat, míg a virágosnád érdes levele legfeljebb horzsolást okoz a bőrön.

Fotó: Pixabay

Akár balkonra is…

A kertkép frissítésére minden évszakban jó megoldást kínálnak a díszfüvek. Edényes példányokat szoliterként is elhelyezhetünk a kertben vagy a teraszon, hogy kecsesen hajladozzanak a szélben, és ezüstösen csillogjanak a zúzmarás reggeleken.

 

Szakértő tanácsa

Ha érdekli, mit javasol Kiss Gábor tájépítészmérnök, olvassa el a teljes cikket a Lakáskultúra oldalán!