időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Az otthonunkat is megváltoztatta a pandémia

Forrás: Lakáskultúra
2022.02.03. 17:18
borítókép

így rendezte újra élettereinket a járvány az elmúlt majd’ két évben.

Az elmúlt majd’ két évben az otthonunk számos új szerepet kapott: lett többek között fitneszközpont, iroda, iskola, a pihenés színhelye vagy akár étterem. Az új helyzethez igazodva a magyarok kétharmada számolt be arról az IKEA Élet otthon jelentésében, hogy változtatnia kellett az életterén ahhoz, hogy jól érezze magát benne – számolt be róla a lakáskultúra.hu.

 

Multifunkcionális otthon

A válaszadók 13%-a jelentősen, 65%-a valamilyen mértékben megváltoztatta otthonát annak érdekében, hogy el tudja végezni azokat a tevékenységeket, amelyekre a pandémia időszaka alatt csak itt volt lehetősége. „Az új élethelyzet kihívás elé állította az emberek többségét, hiszen sok olyan tevékenységnek kellett az otthonokban történnie, amelyek eddig más helyszínen zajlottak. Iskolai és irodai feladatok, otthoni edzés, az éttermi vagy moziélmények pótlása. Azok a hobbik, amelyek korábban nem itt történtek, hosszabb vagy rövidebb időre mind az otthonokba szorultak. Fontos, hogy szakértelmünkkel mindenkinek tudjunk segíteni abban, hogy életterét többfunkcióssá, könnyen változtathatóvá alakíthassa” – mondja Benkő Barbara, a népszerű áruház kommunikációs és lakberendezési vezetője.

 

Legyen keretes, legyen fenntartható!

A megkérdezettek többsége szerint az ideális otthon legfontosabb ismertetőjegye a kert, vagy erkély/terasz megléte, a második faktor az otthon fenntarthatósága. Nagyon fontos, hogy legyenek a közelben zöld területek, parkok. A válaszadók több mint harmada jelölte meg az ideális otthon feltételeként a család és a barátok közelségét is.


Bár az elmúlt egy évben a megkérdezettek 73 százaléka több időt töltött otthonához közeli helyeken a korábbi időszakhoz képest, kevesen tették mindezt ismerkedés céljából. Akik a környéken történő időtöltésből szociális kapcsolatokat is építettek, azok a gyermekes családok (18 évesnél fiatalabb gyermekekkel) voltak. A kutatás szerint a pandémia hatására az emberek 53%-a érzi úgy, hogy javult a kapcsolata a közvetlen családtagjaival, 40%-nak pedig a barátaival. A magyarok közel harmada (29%) fordul szüleihez akkor, amikor mentális problémákkal találja szemben magát. Ha otthonról van szó, fontosak az olyan érzelmi szükségletek, mint a kényelem, a magánélet, a biztonság, az összetartozás és a tulajdonjog.

 

Kell az otthoni wellness

A különböző életkorban és élethelyzetben lévő emberek másképpen töltik szabadidejüket. A fiatal férfiak körében a számítógépes, konzolos játékok és a testedzés fontos feltétele a jóllétnek. A 18 év alatti gyermekes szülők harmada pedig több időt szeretne szentelni az otthoni wellness tevékenységekre.
A válaszadók egyharmada fontosnak tartja hobbiját a mentális jóllét fenntartásához, de nehezen talált ehhez otthonában megfelelő helyet. A 18 év alatti gyermekekkel élők több mint fele szerint az otthoni jólléthez hozzájárul a gyermekekkel eltöltött minőségi idő.

 

A funkciókat tekintve a magyar otthonok leggyakrabban pihentető tevékenységekhez, illetve háztartási feladatokhoz adnak teret. Ezek közül legtöbbször az alvást, az olvasást, a zenehallgatást vagy a TV nézést, a főzést, az étkezést és a takarítást említik a válaszadók. Mindemellett a kutatási eredményekből az is látszik, hogy a tárolás és a rendszerezés komoly kihívást jelentett az elmúlt időszakban.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)