időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Üde színfolt a borongós időjárás közepette?

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.16. 13:42
borítókép

Még a karácsonyi dekorációba is beilleszthetjük.

Kint már a szürke és hideg idő tombol, ami hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét. A kinti programok helyett sokszor már inkább a bekuckózós filmnézést választjuk a lakás melegében. Pont ezért fontos, hogy otthonunkban ellensúlyozzuk valamivel a zord telet, és egy kis üde színfoltot vigyünk a hétköznapokba. A ciklámen élénk színével és vidám formájával kiváló élő díszelem lehet – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A ciklámen

A ciklámen szív alakú levelei és hatalmas pillangóvirágai csodálatos hangulatot varázsolnak a szobába, még akkor is, ha kint mínusz fokok tombolnak. Tartása elég egyszerű, nem nagy igényű szobanövény, így akár kezdő virágtartóknak is nyugodt szívvel ajánljuk. 

A ciklámen leginkább Európa mediterrán részein, illetve Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt. 

Népszerűsége miatt számtalan hibridet hoztak létre belőle, aminek köszönhetően az alap színek mellett (vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér) egyéb változatokat is találhatunk.

Akár kezdő növénykedvelőknek is

A ciklámen nem bírja a 18°C feletti hőmérsékletet és a túlöntözést. Igényli a fényt, de csak módjával, ha van lehetőséged, akkor olyan helyre tedd, ahol egész nap szűrt fény éri. Nagyon jól mutat, illetve igényeinek is kiváló az ablakpárkány. Locsoláskor arra figyelj, hogy alulról locsold, így levelei nem kapnak nedvességet. 

Elegendő 3-4 naponta vizet adni a ciklámennek.  

Októbertől egészen áprilisig virágoznak, így pont abban az időszakban töltik meg virágpompával a lakást, amikor jóval kevesebb erre a lehetőségünk. Amennyiben egy-egy levél elszárad, akkor azt érdemes azonnal leszedni, hogy ne rohasszák el az egész növényt. Furcsán hangozhat, de levelet ne vágd, hanem tépd, lehetőleg tőtől.

A gumókkal csak óvatosan!

Ahogy mi, úgy a gyerekek kíváncsiságát is felkeltik ezek a gyönyörű színek és hajtások, ezért nem árt óvatosnak lenni. Ugyanis a ciklámen gumója mérgező anyagokat tartalmaz, aminek a nyálkahártyával való érintkezéskor légzési nehézséget is okozhat.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)