Mi legyen az ebéd hétvégén? Íme 12 isteni főfogás

Akinek a könyökén jön ki a rántott hús, annak itt az ideje, hogy kipróbáljon valami újat. Segítünk.

null

Péntekenként olyan fogásokat gyűjtünk össze, melyekkel segítséget nyújtunk, hogy mi legyen az ebéd hétvégén. Ezekkel könnyedén megtörhető a hétről hétre visszatérő monotonítás a hétvégi családi ebéd, vacsorák során. Ezekkel a finomságokkal biztos, hogy nem vall szégyent a konyhában még akkor sem, ha még nem mozog otthonosan a gasztronómia világában. Nincs más dolga, mint figyelmesen követni a választott étel receptjének instrukcióit. Most pedig nézzük, mi legyen az ebéd a hétvégén – írja a mindmegette.hu.

A hozzávalók listáját az ételek nevére kattintva érheti el.

Fotó: Pexels

CSIRKEPÖRKÖLT

  • Szétbontjuk a csirkét. Aki esetleg ebben a műveletben nem túl jártas, receptvideónk segítségére lehet. A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk a szalonnával együtt.
  • Egy nagyobb edényben megpirítjuk a szalonnát, utána pedig részenként a csirkét is erősősebb tűzön. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a darabokat az edényből, csak a szalonnát hagyjuk benne.
  • A szalonna mellett megdinszteljük a hagymát, majd a paradicsomot és a paprikát is hozzáadjuk. Ízesítjük sóval, borssal és köménnyel, majd erős tűzön tovább pároljuk.
  • Ha kezdenek a zöldségek szétfőni, újra megsózzuk, megborsozzuk, és a háromféle paprika is belekerül. Visszahelyezzük az edénybe a megpirított csirkedarabokat, aztán felengedjük egy kevés vizzel. Felforraljuk, aztán közepes lángon, félig lefedett tetővel pároljuk. Az időnként elfőtt folyadékot pótoljuk!
  • Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a fokhagymát. Nagyjából 10 perc főzés után elzárjuk a gázt, egy picit állni hagyjuk fedő alatt, majd végül nokedlivel tálaljuk.
  • TEMPURABUNDÁS CSIRKEMELLFALATOK

  • A csirkét falatnyi csíkokra vágjuk, és megsózzuk.
  • A tempuratésztához a lisztet egy tálban összekeverjük a szódabikarbónával a sóval és a keményítővel. Egy másik tálban elhabarjuk a tojást, és hozzákeverjük a lehető leghidegebb, jeges vizet, majd hozzáadjuk a liszt harmadát, egy villával átkeverjük, és lassan beleöntjük a liszt maradékát. Ne keverjük túl, nem baj, ha kissé csomós marad. Ha túlkeverjük, az eredmény nem lesz ropogós.
  • A csirkecsíkokat egy papírtörlőn megszárogatjuk, majd a tésztába mártjuk, és 170 fokra forrósított, bő olajban, 3-6 perc alatt, mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd egy papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.
  • A szószhoz a cukrot feloldjuk a vízben. (Ehhez érdemes a vizet kissé felmelegíteni.) Hozzáadjuk a szójaszószt és a citromlevet. Forrón, frissen tálaljuk.
  • VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT NOKEDLIVEL

  • Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalábszárat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
  • Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús omlósra puhul, és sűrű szaft keletkezik.
  • Közben néhányszor megkeverjük, és az elpárolgott folyadékot pótoljuk egy kevés vízzel vagy borral. A főzési idő felénél hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paradicsomot és paprikát, továbbá egy kevés sót, őrölt borsot és köményt.
  • A nokedlihez összekeverjük a lisztet az elhabart tojásokkal. Annyi vizet öntünk, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk, majd lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a pörköltet.
  • BAKONYI SERTÉSSZELET NOKEDLIVEL

  • A bakonyi sertésszelet elkészítéséhez a húst felszeleteljük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, felhevített olajon megpirítjuk a szeletek mindkét oldalát, hogy színt kapjanak, majd félretesszük.
  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a visszamaradt zsiradékon addig pirítjuk, amíg ki nem engedi a zsírját. A vöröshagymát felapítjuk, és a szalonnához adjuk, majd üvegesre pirítjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, majd felszeleteljük, a lecsós alaphoz öntjük, megszórjuk pirospaprikával.
  • Egy kevés vízzel felöntjük, és belehelyezzük az elősütött hússzeleteket, majd együtt puhára főzzük.
  • Ha a hússzeletek megpuhultak, kivesszük a mártásból. A tejfölt csomómentesre keverjük, a forró mártásból hozzákanalazunk, és így öntjük bele. Visszatesszük a húst, és pár perc alatt összeforraljuk.
  • A nokedli elkészítéséhez lábasban vizet forralunk. Az összetevőket egy edénybe kimérjük, és fakanállal ruganyosra keverjük a tésztát. Ha túl keménynek bizonyulna, szódavízzel lazítunk a szerkezetén. Lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk a tésztát. Ha a nokedlik feljöttek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük, folyó vízzel átmossuk, hogy ne tapadjanak össze, vagy kevés étolajjal is összekeverhetjük.
  • A gombás mártással készült sertésszeletet a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk.
  • ENYHÉN CSÍPŐS CHILIS BAB

  • A lehártyázott, megmosott és leszárított marhahúst vékony, rövid csíkokra metéljük. A megmosott és kicsumázott paprikát, valamint a meghámozott hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.
  • Lábosban kevés olajat hevítünk, és a hagymákat sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután gyenge tűzön a saját levében puhára pároljuk 15-20 perc alatt. Közben szükség szerint kevés vizet öntünk alá. A paradicsompürével együtt hozzáadjuk a megmosott és felkarikázott csilipaprikát, majd felöntjük a paradicsomlével és felforraljuk.
  • A lecsepegtetett kukorica- és babkonzervet, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát a raguhoz adjuk és összemelegítjük. Végül megsózzuk, megborsozzuk.
  • HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA

  • A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon.Hozzáadjuk a darált húst, a felkarikázott paprikát, a felszeletelt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az őrölt paprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ügyeljünk, hogy jó bő szaftja maradjon.
  • Ha a hús megpuhult,szűrőlapáttal kiszedjük, és a szafthoz hozzákeverjüka tejfölt, és összeforraljuk. Ha nagyon híg a leve, akkor a tejfölhöz 1-2 evőkanál lisztet is belekeverünk.
  • A palacsintához a lisztet összekeverjük a szódavízzel, a tejjel, a tojással és egy csipet sóval, addig keverjük, míg csomómentes tésztát nem kapunk. Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajjal megkenjük, majd közepes lángon kisütjük a palacsintákat.
  • A kiszedett húshoz annyi szaftot adunk, hogy kenhető legyen. A húsmasszát a palacsintákba töltjük. Apalacsinta szemben levő két oldalát behajtjuk, majd alulról jó szorosan feltekerjük.
  • A palacsintákat hőálló tálba tesszük, tálalás előtt sütőben vagy mikróban felmelegítjük.
  • A tejfölös mártást is megmnelegítjük és tálaláskor a palacsintákra öntjük.
  • Még mindig nem tudja, mi legyen az ebéd hétvégén? További ötletekért és képekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben nyolc nokedlis ételt gyűjtöttünk össze, amiből mindenki degeszre eszi magát. Nyeli, mint kacsa a nokedlit... A mondás nem csak a kacsákra, az emberekre is igaz.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.