Kihagyhatatlan karácsonyi desszert: A vaníliás kifli

Ahogy közelednek az ünnepek, még azok is receptvadászatra indulnak, akiknek az év nagy részében viszonylag kevés idejük jut a konyhai ténykedésre.

null

A családok többségénél évek vagy akár évtizedek alatt kialakult a jellemzően a karácsonyi időszakban tálalt fogások, finomságok rendje. Vannak azonban, akik most alakítják ki saját repertoárjukat, vagy épp változtatnának rajta – olvasható a Mindmegette cikkében.

A nálunk igazán kedvelt karácsonyi desszert alapja többnyire a dió, mogyoró, mandula, liszt, vaj vagy margarin, szárított gyümölcsök, no meg a porcukor, vanília, és persze némi házi lekvár sem árt, ha akad a kamrapolcra betárazva. Tojást, ami szinte minden sütés alapkelléke, ha csak lehet, megbízható helyről, frissen érdemes beszerezni, és tároljuk hideg helyen!

A vaníliás kifli

Először mindenképp az aprósüteményekhez érdemes hozzálátni. Ezek többsége jól tűri a tárolást – persze légmentesen záródó dobozokban, száraz, hűvös helyen. Az omlós tészta akár munka után, este is összeállítható, és attól függően, hogy másnap, illetőleg később fognánk hozzá a sütéshez, hűtőszekrényben célszerű tárolni (1-2 napot nyugodtan pihenhet).

Sokak gyerekkori kedvence, és a karácsonyi aprósütemények elmaradhatatlan darabja a vaníliás kifli. Ez a dióval vagy mandulával készített klasszikus karácsonyi süti akár 2 héttel az ünnepek előtt is elkészíthető.

A hagyományos vagy békebeli receptek egyik titka a tésztához adagolt rumban rejlik. Ettől lesz igazán ropogós a vaníliás cukorba hempergetett apró kifli. Gyerekjáték az elkészítése. Ha nem sütnénk ki azonnal, a tésztát nyugodtan pihentethetjük a mélyhűtőben, majd felengedést követően formázzuk, sütjük.

A hagyományos vaníliás kifli receptje

Hozzávalók kb. 70 db süteményhez:

  • 40 dkg süteményliszt
  • 10 dkg átszitált porcukor
  • 30 dkg hideg vaj
  • 15 dkg őrölt mandula (dióval vagy mogyoróval is helyettesíthető)
  • 2 db kisméretű tojásfehérje
  • 1 evőkanál jó minőségű rum
  • 1 csipet só

A hempergetéshez:

  • 10-15 dkg vaníliával kevert porcukor

Elkészítés:

  1. A hideg vajat apróra kockázzuk, így könnyebb vele dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt mandulát és a csipet sót. Fakanállal vagy kézzel átkeverjük. A tojásfehérjéket a rummal egy kis tálban villával kissé felverjük – nem kell habosnak lennie, csak egyneműnek. A lisztes keverékhez adjuk a vajkockákat, összemorzsoljuk, majd beleöntjük a rummal elkevert tojásfehérjét. Gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Ezen a ponton akár meg is állhatunk, és frissen tartó fóliába csomagolva mehet a tészta a mélyhűtőbe.
  2. Ha folytatjuk, a sütőt előmelegítjük 175 fokra, a tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
  3. A tésztából maroknyi darabokat csípünk, és szilikonos nyújtódeszkán (ennek hiányában enyhén lisztezett nyújtódeszkán) félujjnyi vastag rudat sodorunk belőle. Ha megvagyunk, a rudat nagyjából 6-8 cm hosszú rudacskákra daraboljuk, kifli alakúra hajlítjuk, és egymástól 1 cm távolságra helyezzük az előkészített tepsire. Nagyjából 15 perc alatt világosra sütjük. Még forrón megforgatjuk vaníliával kevert porcukorban.
  4. Ezt az alapreceptet persze kedvünk szerint változtathatjuk is. A mandula vagy dió, esetleg mogyoró mennyiségét 2/3 részre csökkentve (a fenti receptben megadott 15 dkg helyett mindössze 10 dkg-ot használva) kiegészíthetjük 1/3 rész (vagyis 5 dkg) egészen finomra aprított kandírozott narancshéjjal. Így narancsos vaníliás kiflit kapunk, de narancshéj helyett használhatunk kandírozott gyömbért is finomra vágva, így lesz különleges gyömbéres kiflink, de készíthetjük mákos változatban is.
  5. Ha tovább fokoznánk az élvezeteket, a vaníliás kiflik forgatásához használt átszitált porcukorba vanília helyett keverhetünk finomra reszelt, szárított narancshéjat is. Ha pedig a vaníliás porcukorban hempergetést elhagyjuk, a kiflik végeit olvasztott csokoládéba is márthatjuk – így csokoládés patkót kapunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.