Retró szilveszteri ételek új köntösben

Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, óévet búcsúztató klasszikus, szerencsehozó fogásokról.

null

Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, az óévet búcsúztató klasszikus szerencsehozó fogásokról és a piros-aranyos szendvicsekről. Most a piros aranyat elhagyjuk, és bemutatjuk a hagyományos ennivalók modern változatait – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

1. SZENDVICS GAZDAGON

A hagyományos szalámis reszelt sajtos zsúr kenyér helyett készítsünk szemet gyönyörködtető mini szendvicseket.

Hozzávalók:

  • rusztikus bagett
  • többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
  • vaj vagy szendvicskrém
  • főtt tojás
  • kaliforniai paprika
  • kemény sajt
  • koktélparadicsom
  • olajbogyó

    Elkészítés:
    Szeleteljük fel srégen a bagettet, vajazzuk meg, majd tegyük rá lazán, négybe hajtva a felvágottat, a sajtot, a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Erre kerül a tojás, a tetejére pedig koktélparadicsom vagy olajbogyó. Az egészet fogjuk össze egy saslik pálcikával.

 

2. KASZINÓTOJÁS POHÁRBAN

A pohárdesszertek mellett egyre elterjedtebbek a pohárban tálalt előételeket is.

 

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 2 kk mustár
  • 1 ek majonéz
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek vaj
  • petrezselyem
  • bors

 

A franciasaláta hozzávalói:

  • 1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
  • 1 meghámozott, felkockázott alma
  • 4 dl tejföl
  • 1 kis tubusos majonéz
  • 2 kk mustár
  • 2 kk cukor
  • 1 kk citromlé

    Elkészítés:
    A tojásokat keményre főzzük. Kivesszük a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A fehérjét felkockázzuk. A franciasalátához megfőzzük a zöldségkeveréket sós vízben. Tartármártást készítünk hozzá a tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból. Összekeverjük a lecsöpögtetett főtt zöldséget és az almát a tartármártással.

    Összeállítás:
    2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát rétegezünk, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételjük a rétegeket a pohár tetejéig, amit aztán petrezselyemzölddel díszíthetünk.

 

3. KLASSZIKUS KOCSONYA ELEGÁNSAN

Ebben a változatban csak belefőzzük a szerencsét hozó malacfület, illetve körmöt a kocsonyába, de csupán a főtt, füstölt húst fogyasztjuk a kocsonyalével.

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt tarja
  • 3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
  • 50 dkg sertésfül (tisztított nyers nem füstölt)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 szem fekete bors
  • víz

    Elkészítés:
    A húsokat a tisztított fokhagymagerezdekkel, a héjas vöröshagymával (ettől gyönyörű színe lesz a kocsonyának), sóval, borssal feltesszük főni. Lassú tűzön kb 4 órán át főzzük. Amikor a bőr szinte leválik a porcról, leszűrjük a kocsonyát. Kis salátás tálkák aljára nyers répakarikát és petrezselyemzöldet teszünk. Ráadagoljuk a kocsonya levét, és minden tálba bőségesen teszünk a tarjából. A tálakat töltsük színültig. Miután kihűlt a kocsonya, a tálkákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

    Tálalás:
    Mielőtt felszolgálnánk, szedjük le a zsírt a kocsonya tetejéről. Lazítsuk meg a kocsonya szélét egy kés segítségével, hogy elváljon a táltól, majd a kis tálakat óvatosan fordítsuk fejjel lefelé. Öntsük ki belőle a kocsonyát egy nagyobb tányérra úgy, hogy az étel megtartsa a tálka formáját. Puha, ropogós kenyeret adunk hozzá.

 

4. MALACPOFIK 

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Most egy nagyon kreatív és mutatós változatot segítünk elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 4 pár virsli
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás sárgája
  • szemes bors

 

Elkészítés:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket 4 részre vágjuk. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával.

 

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tekercseket úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. A képen látható módon háromszög alakú virslidarabkákat vágunk, amit a tésztába nyomkodunk. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes bors pedig a malac szeme. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A kész virslikbe két-két lyukat fúrunk, ez lesz a malackák orra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.