Így lesz igazán szaftos a pásztortarhonya

Régen a pusztában élő pásztorok egyik kedvenc étele volt: gyorsan, egyszerűen el tudták készíteni bográcsban.

null

A pásztortarhonya egy igen laktató magyar egytálétel, valójában egy gazdag paprikás krumpli tarhonyával felturbózva. A mindmegette.hu a legtutibb receptet mutatja meg videón.

 

A tarhonyát, ezt az apró, gömbölygetett tésztácskát rostán átmorzsolva készítik, a 18. század végéről található róla feljegyzés. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában. Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Neve is a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana" szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

A pásztortarhonya régen a pusztában élő pásztorok egyik kedvenc étele volt, amit gyorsan, egyszerűen bográcsban el tudtak készíteni. Telente a konyhában, nyaranta a tornácon, vagy az udvaron fogyasztották el az ebédet.

 

Mára a magyar konyha egyik népszerű fogásává vált. Nem véletlenül, hiszen nem kell hozzá sok alapanyag és egyszerű elkészíteni, íme a pásztortarhonya receptje:

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárga burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma  
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 szál szárazkolbász
  • 5 dkg tarhonya
  • 1,2 dl víz
  • 1 ek sertészsír
  • pirospaprika
  • bors

 

Elkészítés:

  1. A pásztortarhonya elkészítéséhez a burgonyát és a hagymákat megpucoljuk, minden zöldséget és a szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
  2. A tarhonyát a sertészsíron aranybarnára pirítjuk, felöntjük a vízzel és felforraljuk, majd sózzuk, paprikázzuk, és ha sűrűsödik a leve, akkor letakarva félretesszük.
  3. A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot, illetve annyi vizet, amennyi ellepi, majd felforraljuk.
  5. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és közepes lángon sűrűre főzzük, a végén pedig összekeverjük a tarhonyával. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.