Ezt az 5 szabályt kell betartani az egészséghez 60 felett

Íme hazánk első életkorspecifikus táplálkozási ajánlása az idősek számára.

null

Arra vonatkozóan, hogy milyen életkorban hogyan javasolt táplálkozni, világszerte életkorspecifikus táplálkozási ajánlások léteznek. Hazánkban eddig nem állt rendelkezésre ilyen. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) most pótolta a hiányt, és kidolgozta a 60 év feletti korosztálynak szóló új nemzeti táplálkozási ajánlást. Ebből szemezgettünk Szűcs Zsuzsanna okleveles táplálkozástudományi szakértővel, a MDOSZ elnökével – írja a mindmegette.hu.

 

Az OGYÉI által kidolgozott egyszerű ábra azt mutatja meg, hogy hány étkezés javasolt a nap folyamán, ezek ideálisan a napnak mely szakaszára esnek és hogy az egyes étkezések között mennyiségi különbséget kell tenni; továbbá felhívja a figyelmet a napi 8 óra alvás és napi min. 2 liter folyadék bevitelének szükségességére.


ENERGIASZÜKSÉGLET IDŐSKORBAN

Az időskorúak energiaszükséglete általában kevesebb, mint a fiatal vagy középkorú felnőtteké. Ez egyrészt a kor előrehaladtával bekövetkező zsírmentes testtömeg csökkenésének tudható be (ami a szervezet alapanyagcseréjének redukálódásához vezet), másrészt pedig oka lehet a fizikai aktivitás csökkenése is. Az ideális testsúly fenntartásához időskorban is energiaegyensúlyra kell törekedni, mert mind az alultápláltság, mind az elhízás egészségügyi kockázatokat hordoz.

 

IDŐSEK SZÁMÁRA JAVASOLT ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSBEVITEL

60 éves kor felett is naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g), lehetőleg helyi és szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, ebből legalább 1 adag nyersen. Ennek elfogyasztása érdekében, akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve, minél többféle zöldséget, gyümölcsöt.

 

Jó tanács: Otthonában mindig legyen szem előtt egy tál friss gyümölcs, és a hűtőben is tarsa jól látható helyen ezeket a finomságokat!

 

GABONÁKRA, GABONAFÉLÉKRE VONATKOZÓ AJÁNLÁS

60 éves kor felett naponta 3 adag, minél alacsonyabb só-, cukor- és zsírtartalmú - gabonafélét (búza, rozs, árpa, zab, köles, hajdina, rizs stb.), gabonából készült élelmiszert ajánlott fogyasztani, a lehető legváltozatosabban. Ebből naponta legalább egy adag teljes értékű legyen.

 

Jó tanács: Töltött, rakott ételekhez, hántolt rizs helyett használjon barnarizst, bulgurt, kölest.

 

ÁLLATI FEHÉRJÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁS

Az ajánlás hangsúlyos eleme az állati fehérjék és ezen belül is kiemelten a (csontok egészségének megőrzéséhez hozzájáruló kalciumot és az ennek beépülését segítő D-vitamint tartalmazó) tej, tejtermékek mindennapos fogyasztása, amellyel – többek között – az időseket érintő esendőség kockázata is csökkenthető.

 

Javasolt, hogy minden főétkezés tartalmazzon 1 adag (alacsonyabb zsír-, só- és cukortartalmú) állati eredetű fehérjeforrást (tej, tejtermékek, hal, tojás, hús és húskészítmények) de ajánlott előnyben részesíteni a tejet, tejtermékeket, halat és tojást.

 

Jó tanács: Fogyasszon zsírszegény formában elkészített tojást, tojásos ételt heti 2-3 alkalommal, akár hús helyett is!

 

További tanácsokért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.