időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Pikáns szicíliai csavart spagetti trapani pesztóval + videó

Forrás: Mindmegette
2022.05.10. 16:20
borítókép

Hamisítatlan olasz gasztronómiai élményt varázsolhatunk az otthonunkba.

Elkészítés: 

1. Egy serpenyőben alacsony hőfokon, 2 ek. olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd félretesszük.

2. Egy másik serpenyőben (olívaolaj nélkül) megpirítjuk a mandulát és azt is félretesszük. Amikor kihűlt, aprítógéppel összeaprítjuk annyira, hogy reszelt parmezánhoz hasonló állagot kapjunk.

3. Aprítógépben vagy botmixerrel felaprítjuk és összekeverjük a fokhagymát a friss, felkockázott paradicsom háromnegyedével, a friss bazsalikomlevelekkel és 3 ek. olívaolajjal.

4. Ezután a tálba keverjük a mandula 3/4-ét, illetve a zsemlemorzsa 3/4-ét. Majd hozzáadjuk a kimaradt paradicsomkockákat is.

5. A gyúródeszkára köntjük a lisztet, a közepén krátert formázunk az ujjunkkal, majd apránként beleöntünk 20 dkg langyos vizet, egy csipetnyi sót és villával vagy az ujjunkkal elkezdjük  összedolgozni. Amikor a masszát már nehéz a villával tovább keverni, de főleg, amikor már nem ragad hozzá a tenyerünkhöz, a gyúródeszkán kb. 10 percig, de legalábbis addig gyúrjuk, amíg kellően sima és rugalmas tésztát kapunk. A kész tésztát kb. 30-40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten, folpackba csomagolva.

6. Ezután 0,5 cm széles és kb. 10 cm hosszúságú spaghetto-kat sodrunk, majd a velünk szemben az asztalon függőlegesen fektetett hurkapálcára annak felső végétől az ahhoz mérten kb. 60 fokos szögben elhelyezett spaghetto-t spirál alakban (magunk felé) felcsavarjuk.

7. Ügyelünk rá, hogy kellően nyomjuk a pálcához a spaghetto-t, hogy az feltekeredjen, de ne annyira, hogy teljesen kilapítsuk vagy ráragadjon arra.

8. A busiata-t úgy távolítjuk el a pálcáról, hogy az egyik markunkba fogjuk a pálcát, a másik kezünkkel pedig apró, finom mozdulatokkal lesodorjuk róla a tésztát. Figyelem, ne húzzuk le róla, mert akkor összeragad, elveszíti a formáját.

9. A tésztát forró vízben kifőzzük, majd összekeverjük a pestóval. A tálaláshoz parmezánt vagy reszelt pecorino sajtot, mandulát és zsemlemorzsát is szórhatunk rá.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pikáns szicíliai csavart spagetti trapani pesztóval (Fotó: Mindmegette)