Gyógyító zöldség: A cékla

A cékla számtalan antioxidánst, ásványi anyagot, sok vasat, kalciumot, magnéziumot és más vitaminokat is tartalmaz. A Mindmegette.hu cikkéből kiderül, milyen betegségek ellen hatásos ez a zöldség, amely még a rák megelőzésében is segít.

null

A céklát sokan csak savanyúságként ismerik, pedig grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve is lehet fogyasztani, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. 

 

Segít a rák megelőzésében

A cékla színe a piros pigmenteknek, vagyis a betacianinnak köszönhető, ami a kutatások szerint véd a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.

 

Méregtelenítő és zsírégető hatása van

A céklának erős májtisztító hatása is van, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla ugyanakkor erősíti a bélrendszert is, a benne található betain segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával együtt fogysztjuk, még jobban segíti a zsírok bontását.

 

Vérnyomáscsökkentő és javítja az állóképességet

A cékla gazdag nitrátban is, amely az emberi szervezetben nitrogén-oxiddá alakul, így segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása több órára rendbe teszi a vérnyomást. A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is lehet érezni. Mivel javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később fárad el a sportoló és a cékla a regenerálódást is segíti.

 

Kiváló a bőrproblémákra

A cékla C-vitaminban is gazdag, így hatékony a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Napi egy pohár céklalé már csodákra képes.

 

Gyulladáscsökkentő

A cékla a betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, ezért rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a betegségek.

 

Vérszegénység ellen is gyógyszer

Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania, mivel ennek a zöldségnek magas a vas és a folsav tartalma is, ami jótékony hatással van a vérképzésre. A szervezet pedig könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.

 

Az eredeti cikk 7 ok, hogy miért egyél minél több céklát címen a Mindmegette.hu-n olvasható

Borítókép: A cékla jótékony hatásai nyersen fogyasztva jobban érvényesülnek (Fotó: pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.