időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Helyi motívumok díszítik a vámospércsi varróműhely termékeit

Forrás: Országszerte
2021.05.18. 18:09
borítókép

A közétkeztetés alapanyagának megtermelésétől a kátyúzásig sok mindent végeznek a közmunkások.

– A városban a munkanélküliek száma igen magas a lakosság létszámához viszonyítva; a problémára megoldást jelent a közfoglalkoztatás. A vámospércsi önkormányzat hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban és startmunka mintaprogramban segíti a munkanélküli embereket visszakerülni a munkaerőpiacra. Az általuk végzett munka nagyban elősegíti az önkormányzat és intézményei által végzett feladatok naprakész ellátását.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján a közfoglalkoztatásba bevont munkavállalók lelkiismeretesen végzik feladatukat – válaszolta Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere a Hajdú-Bihar megyei hírportál, a haon.hu a települése foglalkoztatási helyzetéről érdeklődő kérdésére.

– A múlt évben havonta átlagosan 125 főt foglalkoztatott az önkormányzat közmunkában, míg a hosszú távú közfoglalkoztatásban 28-an vettek részt. Minderre az előző időszakban mintegy 29,7 millió forint támogatást kapott a város. A hosszú távú programban 21 embert intézményi kisegítői feladatok ellátásához (intézményi kisegítés, takarítás, kézbesítés, portás, intézményi parkgondozás feladatellátás), hét segédmunkást pedig konyhai kisegítő feladatok elvégzésére alkalmazott az önkormányzat 8 órás, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban – kezdte a programok részletezését Ménes Andrea, majd a helyi sajátosságok startmunka mintaprogramjára tért rá. Elmondta, hogy ebben 10 személy talált munkára, és erre 14,4 millió forintot kapott Vámospércs önkormányzata. A város területén már évek óta jellemző a levendula termesztése, ezt a mezőgazdasági programelemben valósították meg. A megtermelt levendulát kiszárítva használták fel. Az elmúlt években megkezdett helyi programot tovább folytatják a Vámospércsre jellemző népi motívumokkal – levendulamintával – díszített, különböző méretű hímzett termékek (poháralátét, tányéralátét, konyharuhák, párnák, terítők, törölközők, textilzsákok, filcfigurák és táskák) varrását, készítését. Mindezt az önkormányzat kulturális rendezvényein és szociális intézményeiben használja fel. A filcfigurákat, párnákat, textilzsákokat szárított levendulával töltik meg.

Helyi motívumok díszítik a vámospércsi varróműhely termékeit
Fotó: Kovács Péter/haon.hu

Ugyancsak az előző közfoglalkoztatási évben 9,8 millió forint támogatásból egy brigádvezetővel 9 főt segédmunkásként alkalmazott a város önkormányzata a mezőgazdasági programban. Az előző évek tapasztalatai alapján a program bebizonyította, hogy kis területen gazdaságosan lehet zöldségeket, paprikát, paradicsomot, karalábét termelni a közétkeztetés számára. Ezek részben fóliasátrakból kerültek ki. A program második elemében a korábban elültetett levendulát gondozták, illetve parlagfűirtást is végeztek.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!