időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Az ország egyik legcsendesebb pontján áll a Vértes legújabb gyöngyszeme

Forrás: Országszerte
2021.07.14. 23:24
borítókép

Több mint 800 millió forintos forrás részeként épült a modern kor igényeinek megfelelő ökoturisztikai központ és turistaház Kőhányáspusztán.

Több mint 800 millió forintos pályázati forrás részeként épült a modern kor igényeinek megfelelő ökoturisztikai központ és turistaház az ország egyik legcsendesebb pontján, az Oroszlány és Csákvár közt félúton, a megyehatáron éppen túl fekvő Kőhányáspusztán – olvasható a Komárom-Esztergom megyei hírportál, a Kemma.hu cikkében.

– Különös napra ébredtünk – így vélekedett Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház szerdai átadóján. Miként fogalmazott: az Esterházyak méltó alapot biztosítottak, amire bátran lehet építkezni. A több mint 800 millió forintos projekt két pályázatból valósulhat meg: egy uniósból és egy kormánytámogatás által, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében. A túrázóknak jó hír, hogy jövő héttől már fogadja látogatóit a központ.

– Szinte hazajárok, gyerekkoromban sokszor vadásztam a területen – ezt már Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondta, aki Szent Ágostont idézve hangsúlyozta: amint közelebbről is megnézünk egy fát, visszatalálunk a természet rendjéhez. Facebook-oldalán így fogalmazott: „átadtuk az ország egyik legcsendesebb helyen, a Vértes belsejében, azt a turisztikai komplexumot, ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe való visszatérés felszabadító élményét.”

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő vette át a szót, aki a nagy múltú arisztokrata család több száz éves hagyatékairól emlékezett meg beszédében. A felsorolásból kitűnt: zárda, kápolna, tűzoltótorony, iskolák és kisdedóvók valamint a Móricmajor is szellemi hagyaték a környéken.

Átadták a Vértes gyönyörű ökoturisztikai központját és turistaházát Kőhányáspusztán
Fotó: KEMMA

– A világon a turizmus és a vele összefüggő utazások jelentik az egyik legnagyobb környezeti terhelést. Az ökoturisztika ezt a globális hatást ellensúlyozza. Olyan kikapcsolódási formát kínál, ahol az ember és a természet harmóniában lehet egymással, ezért hosszú távon is fenntartható – fogalmazott Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. Kifejtette azt is, hogy az elmúlt másfél év járványhelyzetében az erdei környezet maradt szinte az egyetlen, ahol biztonságosan kikapcsolódhattunk, így vigyáznunk kell rá. Emlékeztetett arra is, hogy ez Esterházy Móric szellemi hagyatéka, aki elősegítette a Vértes területén húzódó turistaútvonalak fenntartását és karbantartását.

Végezetül dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke ismertette a projekt főbb számait, mielőtt Kutschi András plébános megáldotta az épületet. Az új központ várhatóan sikeresen kapcsolódik majd be a Vértes turisztikai körforgásába, intenzív forgalmat generálva, ezáltal is pozitív gazdasági hatást fejtve ki a környező településeken. Az épület felső szintje egy negyvenöt férőhelyes turistaszálló, amely 420 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg.

Ide kattintva képgaléria érhető el. Virtuális túra a kőhányási, turistacsalogató ökoturisztikai központban és szállón.

További részletek a 24 Óra július 15-i számában.