időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Virágzik a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Forrás: Országszerte
2022.06.20. 10:49
borítókép

A kérészek szemet gyönyörködtető táncát már érdemes esténként szemlélni.

A lények szemet gyönyörködtető táncára nem kellett annyit várni mint tavaly. Az első hímek a hét elején bukkantak fel, majd néhány nappal később a nőstények is megjelentek, az egyedek száma egyre szaporodott – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu cikkében.

 

Tálas László évek óta vezet Tiszakürt és Inoka környékén kérészfigyelő túrákat, a szokásához híven már a hónap eleje óta minden délután csónakba szállt, hogy pásztázza a víz felszínét.

Minden alkalommal megmérem a levegő és a víz hőmérsékletét, évekre visszamenőleg megvannak a feljegyzéseim, ezekből igyekszem következtetéseket levonni. A virágzásra vonatkozó teóriák viszont folyamatosan megdőlnek. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a kérészek, akkor kelnek ki és kápráztatnak el táncukkal, amikor úgy gondolják. Nem igazodnak az emberek szoros napirendjéhez és időbeosztásához. A múlandóságukkal kapcsolatban nem lehet fix időpontra készülni

– mondta Tálas László, a tiszavirágzás túráinak szervezője.

 

A hónap eleje óta minden délutánt a csónakban tölti, hogy figyelje a jeleket, a kérész virágzásra ugyanis az előző évek tapasztalatai alapján június 10 és 20 között lehet számítani. Elsősorban Tiszakürt és Tiszainoka térségében járja a vizet.

Északra és délre is hajózok néhány kilométert minden nap, ismerem már a jó virágzós helyeket, ha az egyiknél megpillantok egy példányt a következő nap akár többször is arra fordulok, hátha megszaporodnak. A hét elejéig nem jártam sikerrel. Pedig az ember azt várná, viszont nem kell bedőlni a veleszületett optimizmusnak és logikus gondolkodásnak. Hiszen ezt a rendszert nem az ember szervezi, a lényeg a víz alatt, rejtve marad a szemünk elől. És nagy talány, hogy ezek az apró állatok mégis hogyan tudják átadni ekkora tömegben az átalakulás információját egymásnak

– elmélkedett.

Csütörtökön látta meg idén az első „lány” kérészt, ezek voltak az idei virágzás első biztató jelei. A időjárás, viszont mint szinte minden tiszavirágzáskor, változékony lett.

 

– A hét második felében már egy látótérben körülbelül nyolc-tíz példány bukkant fel. Hét óra tájékán egy kicsit sűrűbb lett a rajzás. Becslésem szerint a húsz-negyven lehetett a reális, és a folyó közepén nem nagy egyedszámmal, de látható módon, megjelentek a petét szóró nőstények is. Mind az északi, mind a déli fordulóban egyöntetű és határozott volt a megjelenés, a túrák szervezésével és az időpontok kihirdetésével viszont vártunk még egy napot– emelte ki.

 

A történéseket Tálas László az online térben, honlapján is napról napra osztja meg.  Az évek tapasztalatai alapján több százan kíváncsiak a tiszavirágzásra, melyek leginkább a városon kívüli szakaszokon élvezhetőek. A szombat esti események döntöttek.

 

A napi intenzitás csúcs úgy negyed nyolc táján következett be, amikor jóindulatú becsléssel úgy több száz, esetleg ezer egyedszámmal repülhetett a tiszavirág. Az jellemzően megállapítható az idei rajzásra nagyon későn kezdődik, háromnegyed hét és negyed kilenc között tart, eddig még nem túl nagy egyedszámmal. Most még nem lehet eldönteni, hogy ez még előrajzás-e, vagy egy gyenge főrajzás. De egy a lényeg, hogy tiszavirágokat már lehet szemlélni!

– közölte a honlapján.

Az eredeti cikkben képgalériát is talál.

 

Borítókép: Tiszavirág (Palingenia longicauda). (Fotó: MTI/Komka Péter)