időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Hagyományőrző nap a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban

Forrás: Országszerte
2022.09.19. 19:29
borítókép

Igazi középkori hangulatban érezhették magukat az Intercisa Múzeumba érkező látogatók a középkori hagyományőrző napon.

A szeptember 17-én, szombaton 11 órakor kezdődő eseményen rengeteg, a középkort fel­elevenítő foglalkozást próbálhattak ki az érdeklődők. Buza Andrea régészt, az esemény szervezőjét kérdeztük – írja a dunaújvárosi hírportál, a duol.hu

A középkori hagyományőrző napot egy pályázatnak köszönhetően valósítottuk meg. Eredetileg a kőtárban terveztük, de az időjárás keresztülhúzta a számításunkat. A múzeum udvarán középkori kosaras és fanyerges körhintát, számszeríjászatot és több középkori játékot, ügyességi feladatot lehetett kipróbálni, a kalodában és a szégyenketrecben pedig fotózkodni is lehetett. Az első emeleten a múzeum munkatársai kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket.

Lehetett iniciálét rajzolni, a Szent Korona mását, bőrszütyőt, Árpád-kori drótékszert, honfoglaláskori tarsolyt, lovagi pajzsot és a hennin nevű hercegnői süveget készíteni. 

Ha nem is olyan hangsúlyos, mint a római korban, de városunk területén a középkor folyamán is volt élet. 

A Szalki-szigeten már az Árpád-korban is állt Pentele monostora, tulajdonképpen Szent Pantaleonról kapta Pentele is a nevét. De tudunk több kisebb településről is, például egy Pusztaszent­egyháza nevűről. És volt egy Árpád-kori falu a Duna-parton, a kórház és a Batsányi János utca mögötti részen is. 

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)