Számítógépes probléma sújtja a Hubble-űrteleszkópot

Az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy, az 1980-as évekből származó számítógép.

Forrás: MTI2021. 06. 17. 11:02
null
Számítógépes probléma sújtja a Hubble űrteleszkópot Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számítógépes probléma sújtja a Hubble-űrteleszkópot, emiatt jelenleg minden csillagászati megfigyelés leállt – közölte szerdán a NASA.

Az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy, az 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja. A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta.

A NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légi irányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, sikertelenül. Most megpróbálják a tartalék memóriaegységet bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

A kamerák és más eszközök jelenleg biztonsági üzemmódban működnek.

Számítógépes probléma sújtja a Hubble-űrteleszkópot
Fotó: Flickr

Az 1990-ben fellőtt Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit, annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb-űrteleszkópot. Ez a szonda túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok segítségével finomhangolják működését.

A James Webb-űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.

Akadozik Elon Musk cégének műholdas internetszolgáltatása

Vészleállást hajtanak végre a nyári hőségben a műholdas internetszolgáltatásra előfizető ügyfelek antennái.

A tavalyi év végén nyilvános tesztelési fázisba lépett az Elon Musk által alapított SpaceX tulajdonában lévő Starlink műholdas internetszolgáltatás, amely eddig kifejezetten lenyűgözőnek bizonyult, az isten háta mögötti helyeken is képes rendkívül használható sebességű internetkapcsolatot biztosítani.

A tesztelők legnagyobb nyűgét a szolgáltatás szakadozása jelenti, ám a jelenségre előre felhívta a figyelmüket a SpaceX leánycége, a rendszert alkotó műholdak számának növekedésével a remények szerint teljesen megszűnik a probléma.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.