A bitcoin értéke az aranyéhoz kezd hasonlítani

Akár százezer dollárig is drágulhat a bitcoin az év közepére – véli a Nexo kriptokereskedelmi, és hitelezési platform alapítója. A digitális arany nagyjából 12 ezer dollárral zárta feljebb az elmúlt évet, mint amilyen szinten nyitotta 2021-et – írja a Vg.hu.

Forrás: VG.HU2022. 01. 07. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős erősödési hullámok mellett extrém volatilitás is jellemezte a bitcoin tavalyi évét.

Míg 2021 januárjában 32 ezer dollárt kellett adni egységéért, addig az idei évet csaknem 46 500 dolláros kurzuson kezdte, azonban nem tettek jót a kazahsztáni zavargások az árfolyamnak, ugyanis pénteken délelőtt 42 ezer dollár körül alakult a jegyzés – derül ki a Vg.hu cikkéből.

A múlt évben sok tényezőnek köszönhetően is felfigyelhettek a befektetők a kriptoeszközökre. Egyfelől a bitcoin piacának esetleges szabályozásáról szóló hírek még akkor is sokak számára vonzóvá tehették a nagy emelkedésekkel kecsegtető kriptoeszközöket, ha eddig semmiféle konkrét regularizációról sem született döntés. Emellett a meglóduló infláció is terelte a tőkét a kriptoeszközökhöz, ugyanis a befektetők kimagasló hozamokat reméltek a digitális piacon.

Az elfogadottság irányába hathatott az is, hogy számtalan véleményvezér, köztük Elon Musk Tesla-vezér is érvelt a bitcoin mellett, illetve nagybankok, és a PayPal is nyitott a kriptoeszközre.

Elon Musk tovább is merészkedett, fizetőeszközként fogadta el a bitcoint a luxus elektromos autókért cserébe, aztán hetekkel később a kriptobányászat energiafaló jellege miatt felhagyott ezzel, jelentős zuhanást okozva a kriptoeszközök körében.

Látható tehát, hogy az extrém volatilitáson kívül sok tényező húzta a kriptoeszközök népszerűsödését – összegzi az oldal.

Antoni Trencsev, a Nexo társalapítója a CNBC-nek azt mondta, év közepére százezer dolláros bitcoint vár, és arra is emlékeztetett, hogy míg a Dow, és a Nasdaq tőzsdeindexek 18 százaléknyit, az S&P 500 27 százalékot erősödött, addig a Bitcoin árfolyama lekörözte a mutatókat, és hatvan százalékot ment fel a járvány időszaka alatt. Trencsev szerint intézményi befektetők is felfigyeltek a kriptopiacra, ami nagy tőkebeáramlást hoz magával. Emellett véleménye szerint továbbra is megmarad az „olcsó pénz”, a likviditásbőség időszaka, ami szintén hajthatja a bitcoin árfolyamát.

A vélemények azonban messze nem egységesek, például a Sussexi Egyetem pénzügy professzora rendkívül pesszimista.

Carol Alexander tízezer dolláros bitcoinnal számol idén, ami azt jelentené, hogy a digitális eszköz esése nagyobb lenne, mint amennyit az elmúlt években összesen drágult. Úgy érvelt, hogy a kriptopiac szabályozásának elhúzódása, és az extrém ármozgások miatt egyre kevesebben veszik majd a digitális eszközöket.

A Goldman Sachs sem zárja ki a százezer dolláros bitcoint. Úgy vélik,ha a legnagyobb kriptoeszköz meg tudja őrizni értéktároló – menekülőeszköz jellegét, akkor nagy tér nyílik a további emelkedésre.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.